Giardia bij de hond, symptomen en behandeling

Wat is Giardia
Giardia is een eencellige maag-darmparasiet die diarree en overgeven kan veroorzaken. Het is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Vooral zwakke honden of pups zijn er vatbaar voor. Indien je hond diarree heeft dan is er tussen de 10 tot 20 procent kans dat het Giardia betreft.

Besmettelijk
hond dierenartsGiardia is erg besmettelijk en kan van hond op mens overgebracht worden. Ook katten en andere dieren kunnen besmet worden. De besmetting verloopt via de bek of mond. Dit kan via ontlasting, drinken of zwemmen in besmet water, eten of drinken uit een besmette voerbak, likken aan gras of likken aan de vacht van een besmette hond.

Symptomen
De parasiet zorgt voor darmproblemen. Vaak heeft een hond diarree en soms is de ontlasting slijmerig of soms komt er wat bloed mee. Andere symptomen kunnen zijn overgeven, sloomheid of slecht eten. Het is ook mogelijk dat je hond besmet is, maar dat er geen symptomen zichtbaar zijn. Zo’n één tot twee weken na een besmetting kunnen de symptomen zichtbaar zijn.

Behandeling
Raadpleeg altijd je dierenarts als je giardia vermoedt. Door een giardia-test kan er vastgesteld worden of je hond de parasiet heeft. De ontlasting van je hond zal dan worden onderzocht. Als behandeling zal je hond medicatie krijgen. Maak de omgeving van de hond goed schoon. Was manden en kleedjes op hoge temperatuur, stop voer- en waterbakken in de vaatwasser. En vergeet ook niet speeltjes, de Kong en zijn plek in de auto goed schoon te maken. Maak plekken waar ontlasting terecht is gekomen goed schoon.

Hondenschool
Giardia is erg besmettelijk. Mocht je hond besmet zijn of heb je een vermoeden, ga dan niet naar de hondenschool. Je riskeert besmetting van de andere honden. Indien de dierenarts heeft vastgesteld dat je hond geen giardia meer heeft, ben je weer welkom op de hondenschool.

Neem contact op met de hondenschool over de mogelijkheden indien je hond giardia heeft. Zo maken we bij Hondleiding gebruik van de online puppycursus of het bijwonen van de les zonder hond.