Inpaklijst voor je hond mee op vakantie

Geweldig leuk als je samen met de hond op vakantie gaat. Maar wat moet je echt niet vergeten om mee te nemen?

Al vele landen heb ik aangedaan met mijn hond. Zo hebben we bergen bewandeld in Oostenrijk, in de zee gezwommen in Denemarken en prachtige tuinen bezocht in Engeland.

Het is heerlijk als je hond mee is, maar zorg dat je goed voorbereid op vakantie gaat. In dit artikel wil ik je vertellen wat je zeker moet meenemen als je samen met je viervoeter op vakantie gaat.

Voordat je gaat

Ho! Wacht even! Begin niet meteen met inpakken aan de hand van de inpaklijst hieronder. Voordat je gaat is het belangrijk om een aantal dingen te controleren. Enkele rassen zijn namelijk verboden in bepaalde landen. Bijvoorbeeld de Rottweiler mag Frankrijk niet in. Ook mag je met dit ras het land niet doorkruisen.

Daarnaast hebben sommige landen eigen regels rondom entingen, ontworming of moet er eerst een bloedtest afgenomen worden. Via de site van LICG kun je de actuele regels per land bekijken. Controleer dit ruim van te voren, zodat je niet te laat bent met een enting of andere maatregelen. Bij de dierenarts kun je ook laten controleren of de chip nog te scannen valt.

hond vakantie bergwandeling

Inpaklijst hond

 • EU Hondenpaspoort (met chip- of tatoeage nummer), eventueel gezondheidsverklaringen (voor de niet EU landen) en inentingsbewijzen
 • Waterbak
 • Water (ook tijdens de reis)

 • Voer
 • Beloningen / Beloningszakje
 • Tekentang
 • Honden EHBO doosje

 • Penning / adreskoker

 • Riem, halsband of tuig

 • Kleedje of mand

 • Speeltje

 • Iets om op te kauwen

 • Handdoek

 • Muilkorf (sommige landen verplicht in openbaar vervoer)

 • Poepzakjes

 • Grondpen

 • Heupband

 • Hondengordel / bench / autorek

 • Eventuele medicijnen

 • Vlooien / teken / ontwormingsmiddel

 • Telefoonnummer / adres dichtstbijzijnde dierenarts

Download inpaklijst

Vul je naam en e-mail hieronder in en ik stuur de inpaklijst als PDF naar je toe. Je kunt hem dan printen en de punten afvinken.

Door de PDF te downloaden, wordt je gratis lid van Club Hondleiding. Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

Aanvullende uitleg

Waterbak
Lekker compact zijn de inklapbare waterbakken. Hiermee bespaar je ruimte in je rugzak als je gaat wandelen met de hond en de bak is ook niet zwaar.

Water
Ik neem zelf nooit een hondendrinkfles mee. Dat is alleen maar extra ballast. Wel neem ik meerdere flessen water mee, waaruit ik zelf kan drinken en tevens water kan gieten in de drinkbak van de hond. Op die manier loop je niet met overbodig gewicht aan water. Laat eventueel wat reserve water achter in de auto. Dit kun je gebruiken voor en na de wandeling, maar ook tijdens de autoreis. Het water kan in een simpele plastic fles, Dopper of een thermosfles indien je het koud wilt houden.

Voer
Neem indien mogelijk het eigen voer van je hond mee. Ander voer kan er voor zorgen dat het slecht valt of dat hij het niet lust. Geef je vers vlees dan wordt het lastiger. Je kunt dan tijdelijk overschakelen naar brokken.

hond vakantie wandelenBeloningen en beloningszakje
Neem beloningen mee om de juiste keuzes van je hond te belonen. Dit komt goed van pas indien je hond dingen moeilijk of spannend vindt, om hem af te leiden. Ook kun je het gebruiken om hem wat tot rust te laten komen door lekkers in het gras te strooien. Bovendien kun je het tijdens lange wandelingen geven als aanvulling op zijn voer. Van wandelen krijg je immers honger! In een handig beloningstasje zorg je dat je jaszakken niet vies worden en dat je er makkelijk bij kunt.

Tekentang
Een tekentang is iets wat vaak vergeten wordt om mee te nemen. In het buitenland kan je hond een teek krijgen. Dan is het wel fijn dat je die kunt verwijderen. De tekentang van O’Tom Tekentang is de fijnste en makkelijkste die ik tot nu toe heb gebruikt.

Honden EHBO doosje
Handig voor kleine verwondingen bij je hond. Laat het EHBO doosje niet in je verblijf liggen als je op stap gaat met de hond. Dan heb je er nog niets aan. Wil je het niet meenemen in je rugzak, laat het dan achter in de auto.

Penning / adreskoker
Mocht je hond zoek raken dan is een penning of adreskoker zeer handig. Je woonadres erop heeft dan weinig nut. Vermeld bijvoorbeeld je vakantieadres of simpelweg je mobiele nummer.

Riem en halsband of tuig
Vergeet de riem, halsband of tuig niet van je hond.

Kleedje of mand
Heeft je hond een favoriet kleedje of mand? Overweeg dan om deze mee te nemen. Wil je het minimaal houden dan is een handdoek een goede optie. Vooral als er geen zachte of warme ligplaats is in je verblijf.

Speeltje
Een speeltje om met je hond te spelen of waar hij zichzelf mee kan vermaken.

Iets om op te kauwen
Een botje of iets anders waar je hond lekker mee aan de slag kan.

Handdoek
Om je hond af te drogen als hij heeft gezwommen. Ook te gebruiken als ligplaats als de handdoek droog is. Deze sneldrogende handdoek zijn ideaal – ook voor jezelf.

op vakantie met hondMuilkorf
In landen zoals Duitsland en Oostenrijk is een muilkorf verplicht in het openbaar vervoer. Ook als je je hond meeneemt in de skilift als je in de bergen gaat wandelen. Controleer de eisen per land via LICG. Een erg fijne muilkorf vindt ik de Baskerville Ultra. Controleer welke maat geschikt is voor je hond en leer de muilkorf ruim van te voren alvast thuis aan.

Poepzakjes
Op sommige plekken is het verplicht om hondenpoep op te ruimen.

Grondpen
Met een grondpen kun je je hond vastleggen. De pen steek je in de grond en de riem van je hond maak je aan de pen vast. Op die manier kan je hond er niet vandoor gaan als je op een bergtop even gaat zitten of op de camping.

Heupband lijn
Misschien dat je hier nog nooit van gehoord hebt. Een heupband of soms verkocht als jogginglijn is een band die je om je middel doet. Hier bevestig je de lijn aan. Hierdoor kun je wandelen met je handen vrij. Dit is alleen geschikt voor honden die hebben geleerd om te wandelen zonder te trekken. Deze band is ook erg handig als je lange- of bergwandelingen maakt. Bij bergwandelingen heb je nog wel eens beide handen nodig om te klauteren.

Hondengordel/bench/autorek
Zorg dat je je hond veilig vervoert in de auto. In sommige landen (waaronder Duitsland) is het verplicht om je hond vast te hebben in de auto. Dat betekend aan een gordel, in een bench of achterin waarbij je een hondenrek gebruikt, zodat je hond niet naar voren door de auto kan vliegen. Maak een hondengordel nooit vast aan een halsband. Als je remt komt er teveel druk op zijn nek. Gebruik hiervoor een hondentuig.

Eventuele medicijnen
Staat je hond op medicijnen? Vergeet ze niet mee te nemen!

Vlooien / teken / ontwormingsmiddel
Ik raad aan deze middelen van te voren te geven, zodat je ze ten eerste niet mee hoeft te nemen, maar omdat je ook wilt dan je hond vanaf dag één al beschermd is. Bovendien is in sommige landen verplicht dat bijvoorbeeld de ontworming zoveel dagen van te voren wordt gegeven.

Telefoonnummer / adres dichtstbijzijnde dierenarts
Zoek van te voren uit waar de dichtstbijzijnde dierenarts zit en noteer het adres en telefoonnummer. Je weet bij nood dan direct waar je moet zijn.

Laat in de reacties weten wat jij altijd meeneemt op vakantie voor je hond. Heb ik nog iets over het hoofd gezien?