Wandelen zonder trekken: de meest gemaakte fouten

wandelen-zonder-trekkenEen van de meest gestelde vragen is “Hoe leer ik mijn hond het trekken aan de riem af?”. In dit artikel benoem ik de meest gemaakte fouten hierbij.

  • De hond leren om te trekken

De meeste mensen met een hond die trekt aan de lijn, hebben het zelf onbewust aangeleerd. Dat begint vaak al als pup. Het pupje moet plassen en trekt naar een grasveldje en de eigenaar loopt er snel achteraan: allang blij dat de pup het niet in huis doet. Maar ook als de pup trekt naar mensen, andere honden en interessante plekjes om te ruiken lopen velen er achteraan en belonen ze hiermee het trekgedrag. Daar zit dus al de grootste fout.

  • Niet consequent zijn

Een hond opvoeden, betekent consequent zijn. Als je hond niet mag trekken aan de riem, dan mag hij dit nooit. Dat betekent dat iedereen die met de hond loopt dezelfde regels moet toepassen. Ook als je haast hebt, het regent, of als je met een kennis samen de honden uitlaat.

  • De hond iets willen afleren i.p.v. aanleren.

Heb voor ogen welk gedrag je van je hond wilt zien in plaats van wat je niet wilt zien. Als je zelf niet weet wat je van je hond wilt, kun je hem het ook niet duidelijk maken.

  • Een flexlijn gebruiken

Om een flexlijn langer te maken, moet een hond eraan trekken. Dat is nu precies hetgeen je hem niet wilt leren. Daarnaast heeft een flex- of rollijn nog meerdere nadelen.

  • De hond nooit los laten

Als een hond zijn energie niet kwijt kan door los te lopen is het erg moeilijk om met al die energie netjes mee te lopen. Als loslopen geen optie is, valt er te kijken naar alternatieven om zijn energie kwijt te kunnen.

  • Verkeerde timing met belonen

Om het leerproces juist te laten verlopen, is het belangrijk dat je timing juist is. Beloon je op het verkeerde moment dan leert je hond heel iets anders. Vaak wordt er beloond op het moment dat een hond niet meer trekt maar ook stilstaat. Je wilt juist belonen voor het wandelen.

  • Wandelen zonder trekken verwarren met de ‘volg’ of ‘aan de voet’ commando’s

Wandelen zonder trekken betekent niet dat een hond strak tegen het been van de eigenaar loopt en hem/haar continu aankijkt. Dit is zeer intensief gedrag en veel moeilijker dan wandelen zonder te trekken. Van een pup maar ook volwassen hond kun je niet verwachten dat ze een hele wandeling meelopen vastgeplakt aan het been van de eigenaar en continue oogcontact hebben.

  • Zelf trekken aan de lijn

Wandelen zonder te trekken betekent dat de hond, maar ook de eigenaar niet aan de riem trekt. Door met correcties te gaan werken, wordt het juist veel minder leuk om op de eigenaar te letten en mee te lopen. Een hond trekt niet om zijn baas dwars te zitten, hij heeft nooit anders geleerd. Correcties met de riem kunnen ook nekproblemen en angst of agressie veroorzaken.

Wandelen Zonder Trekken Challenge

Ontvang gratis tips verdeeld over een aantal dagen om je hond minder te laten trekken.