De grote nadelen van honden aangelijnd laten ontmoeten

hond aangelijndVeel mensen zijn zich er niet van bewust dat als je honden aangelijnd elkaar laat ontmoeten dit voor veel problemen kan zorgen.

Toch is dit wat meestal gebeurt als je bijvoorbeeld in je straat een andere hond tegenkomt. Even de honden laten snuffelen of een praatje maken met de eigenaar en dan weer verder lopen. Dit kan nare gevolgen hebben voor je hond.

De ideale ontmoeting tussen twee honden is zonder riem, waarbij beide honden zelf de keus hebben of ze willen ontmoeten, in welk tempo en op elk moment de ontmoeting kunnen onderbreken door weg te lopen.

Bij een aangelijnde ontmoeting worden de hond verstoord in hun natuurlijke communicatie. Normaal gesproken zouden ze hun looptempo minderen bij het naar elkaar toe lopen. Aangelijnd wordt dit bepaald door de eigenaar. Loop je op dezelfde stoep als de naderende hond dan lopen de honden recht op elkaar af. In hondentaal is dit onbeleefd gedrag. Honden zouden zelf kiezen om boogjes om elkaar heen te draaien en indien gewenst de boogjes steeds kleiner te maken, waarna er aan elkaar gesnuffeld kan worden.

De riem zorgt er voor dat honden geen mogelijkheid hebben om te vluchten. Als ze de andere hond spannend of eng vinden dan kunnen ze nergens heen. Bij dreigende situaties kiest een hond of hij vlucht of vecht. Doordat het vluchten door de riem ontnomen wordt, zal er eerder gekozen worden om het gevecht aan te gaan. Doordat een hond veelal geforceerd wordt om andere honden te ontmoeten ontstaat er bij veel honden uiteindelijk aangelijnde reactiviteit naar andere honden. Indien je hond uitvalt, gromt en blaft zal iemand anders met een hond waarschijnlijk afstand houden, waardoor jouw hond leert dat dit gedrag hem wat oplevert en hij het vaker zal herhalen.

Veel eigenaren laten weten dat hun hond die ontmoetingen helemaal geweldig vindt, maar dat valt nog te betwijfelen. Veel mensen zien namelijk niet de stresssignalen van hun hond. Ten eerste omdat veel mensen daar niet bekend mee zijn en ten tweede omdat we er niet op letten.

hond aan riemMaar ook voor de honden die het hartstikke leuk vinden ontstaan er vaak problemen. Dat begint vaak al als puppy. Trotst loopt de eigenaar met zijn schattige pup over straat. Onder het mom van socialisatie mag de hond kennis maken met elke hond (en persoon) die ze tegenkomen. De pup leert al snel dat het zien van een andere hond gelijk is aan het ontmoeten van deze hond. De aanblik van een andere hond zal hem in het vervolg steeds enthousiaster maken. We willen een puppy juist leren om rustig gedrag te vertonen bij het zien van andere honden (of mensen) op straat. Een overenthousiaste hond is geen goede start voor een ontmoeting. De andere hond kan niet gediend zijn van het drukke gedrag en de ontmoeting kan omslaan naar een vervelende ervaring, waarbij agressief gedrag vertoond wordt.

Uiteindelijk zul je ook gaan merken dat als je een keer geen zin hebt in een ontmoeting en de andere kant op loopt dat je hond het hier niet mee eens is. Hij zal misschien tegenstribbelen, trekken naar de andere hond of blaffen en piepen. Hij mocht toch altijd naar de andere honden toe als hij ze zag?

Afgezien van bovenstaande redenen weet je bij het ontmoeten van een onbekende hond ook niet hoe deze hond gaat reageren. Misschien is het een agressieve hond, een hond met pijn die weinig kan hebben, een bange hond, een loopse teef, enzovoorts.

Met bovenstaande suggereer ik niet dat je je hond dan maar overal los moet laten lopen. De aanlijnplicht is er ook voor de veiligheid van onze honden. Heb je je hond aangelijnd en wil je een ontmoeting met een andere hond voorkomen? Steek dan bijvoorbeeld de straat over, zodat de honden elkaar kunnen passeren aan weerszijden van de straat of neem indien mogelijk wat afstand door een paar passen de berm in te stappen en laat de andere hond passeren terwijl je met je eigen hond een oefeningetje doet.

Als er onverwachts toch een losse hond naar jouw aangelijnde hond toekomt of iemand met een hond aan de lijn die vanuit het niets opduikt, zorg er dan voor dat je je riem ontspannen houdt. Beweeg je hand waarin de riem zit mee met je hond als deze wat afstand neemt en voorkom dat de riemen in elkaar draaien. Zie je dat er teveel spanning of stress bij een van de honden opgebouwd wordt, kijk dan of je de aandacht kunt krijgen van je hond en loop samen weer verder. Voel je niet verplicht door sociale druk om jouw hond kennis te laten maken met een hond van een ander.