De grote nadelen van honden aangelijnd laten ontmoeten
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat als je honden aangelijnd elkaar laat ontmoeten dit voor veel problemen kan zorgen.
Toch is dit wat meestal gebeurt als je bijvoorbeeld in je straat een andere hond tegenkomt. Even de honden laten snuffelen of een praatje maken met de eigenaar en dan weer verder lopen. Dit kan nare gevolgen hebben voor je hond.
De ideale ontmoeting tussen twee honden is zonder riem, waarbij beide honden zelf de keus hebben of ze willen ontmoeten, in welk tempo en op elk moment de ontmoeting kunnen onderbreken door weg te lopen.
Bij een aangelijnde ontmoeting worden de hond verstoord in hun natuurlijke communicatie. Normaal gesproken zouden ze hun looptempo minderen bij het naar elkaar toe lopen. Aangelijnd wordt dit bepaald door de eigenaar. Loop je op dezelfde stoep als de naderende hond dan lopen de honden recht op elkaar af. In hondentaal is dit onbeleefd gedrag. Honden zouden zelf kiezen om boogjes om elkaar heen te draaien en indien gewenst de boogjes steeds kleiner te maken, waarna er aan elkaar gesnuffeld kan worden.
De riem zorgt er voor dat honden geen mogelijkheid hebben om te vluchten. Als ze de andere hond spannend of eng vinden dan kunnen ze nergens heen. Bij dreigende situaties kiest een hond of hij vlucht of vecht. Doordat het vluchten door de riem ontnomen wordt, zal er eerder gekozen worden om het gevecht aan te gaan. Doordat een hond veelal geforceerd wordt om andere honden te ontmoeten ontstaat er bij veel honden uiteindelijk aangelijnde reactiviteit naar andere honden. Indien je hond uitvalt, gromt en blaft zal iemand anders met een hond waarschijnlijk afstand houden, waardoor jouw hond leert dat dit gedrag hem wat oplevert en hij het vaker zal herhalen.
Veel eigenaren laten weten dat hun hond die ontmoetingen helemaal geweldig vindt, maar dat valt nog te betwijfelen. Veel mensen zien namelijk niet de stresssignalen van hun hond. Ten eerste omdat veel mensen daar niet bekend mee zijn en ten tweede omdat we er niet op letten.
Maar ook voor de honden die het hartstikke leuk vinden ontstaan er vaak problemen. Dat begint vaak al als puppy. Trotst loopt de eigenaar met zijn schattige pup over straat. Onder het mom van socialisatie mag de hond kennis maken met elke hond (en persoon) die ze tegenkomen. De pup leert al snel dat het zien van een andere hond gelijk is aan het ontmoeten van deze hond. De aanblik van een andere hond zal hem in het vervolg steeds enthousiaster maken. We willen een puppy juist leren om rustig gedrag te vertonen bij het zien van andere honden (of mensen) op straat. Een overenthousiaste hond is geen goede start voor een ontmoeting. De andere hond kan niet gediend zijn van het drukke gedrag en de ontmoeting kan omslaan naar een vervelende ervaring, waarbij agressief gedrag vertoond wordt.
Uiteindelijk zul je ook gaan merken dat als je een keer geen zin hebt in een ontmoeting en de andere kant op loopt dat je hond het hier niet mee eens is. Hij zal misschien tegenstribbelen, trekken naar de andere hond of blaffen en piepen. Hij mocht toch altijd naar de andere honden toe als hij ze zag?
Afgezien van bovenstaande redenen weet je bij het ontmoeten van een onbekende hond ook niet hoe deze hond gaat reageren. Misschien is het een agressieve hond, een hond met pijn die weinig kan hebben, een bange hond, een loopse teef, enzovoorts.
Met bovenstaande suggereer ik niet dat je je hond dan maar overal los moet laten lopen. De aanlijnplicht is er ook voor de veiligheid van onze honden. Heb je je hond aangelijnd en wil je een ontmoeting met een andere hond voorkomen? Steek dan bijvoorbeeld de straat over, zodat de honden elkaar kunnen passeren aan weerszijden van de straat of neem indien mogelijk wat afstand door een paar passen de berm in te stappen en laat de andere hond passeren terwijl je met je eigen hond een oefeningetje doet.
Als er onverwachts toch een losse hond naar jouw aangelijnde hond toekomt of iemand met een hond aan de lijn die vanuit het niets opduikt, zorg er dan voor dat je je riem ontspannen houdt. Beweeg je hand waarin de riem zit mee met je hond als deze wat afstand neemt en voorkom dat de riemen in elkaar draaien. Zie je dat er teveel spanning of stress bij een van de honden opgebouwd wordt, kijk dan of je de aandacht kunt krijgen van je hond en loop samen weer verder. Voel je niet verplicht door sociale druk om jouw hond kennis te laten maken met een hond van een ander.
Mooi stuk Tom, daar kan ik wat mee.
Gr.Corrie
Heel mooi hier kan ik wel wat mee op de camping.
Groetjes Tonny.
Ben blij je stuk te lezen nu ik een paar weken een pup heb. Er zit veel logica in, en ga zeker de info gebruiken!
Bedankt voor deze nuttige adviezen Tom.
Helaas mogen honden in veel plaatsen niet meer los lopen en word je verbannen naar uitlaatstroken, zelfs in plattelandsgemeenten.
Eindelijk iemand die zegt dat je niet verplicht bent je hond met iedere hond moet socialiseren! Mijn hondje vind t aan de riem nl doodeng!! Los gaat veel beter! Dankje
Goed stuk, jammer dat er veel mensen zijn dit niet snappen (en die het ook niet willen snappen). Vandaag nog meegemaakt dat iemand haar aangelijnde hond alle ruimte gaf om die van mij te benaderen. Toen ik aangaf dat ik dat niet wilde, moest ik me verantwoorden … ‘WAAROM NIET?! DIT HEET SOCIALIZEN!’ was de mening van mevrouw 🤔 tja …
Helaas, veel hondeneigenaren snappen er niets van. Ik moest wederom uitleggen waarom ik niet wilde hebben dat mijn hond aan de lijn niet besnuffeld hoeft te worden. Vaak de opmerking dat de honden moeten socialiseren. Los is dat prima, maar niet aan de lijn. Ook als mijn hond los is, houd ik dit goed in de gaten. Ik leg het nu niet meer uit. Klaar mee.
Poeh, dit had ik even nodig, wat een herkenning. Iedere hondenbezitter zou minimaal een cursus honden lezen moeten doen 😉
Beste Tom ,
Niet direct een reactie op straat, maar indirect wel een ontmoeting:
Mijn hondje van bijna 8 maanden gromt en blaft tegen alle dieren en vooral honden op de tv.
Wat kan ik hieraan doen?
Op straat vindt ze alle honden leuk.
Groet, Loulou
Ik heb je een e-mail gestuurd.
Beste Tom, ik laat mijn pup (Tervuerense Herder) van nu 15 weken uit met een lange riem van soms 5 soms 10 meter, omdat ik het nog niet aandurf haar helemaal los te laten. Laatst kwam er een grote labrador op haar afgestormd en die wist van geen ophouden. Heb de lijn uiteindelijk los moeten laten om problemen te voorkomen, maar helaas bleef de riem door de paniek van mijn pup hangen achter een bankje waar door ze niet meer weg kon komen. De labrador bleef maar komen en walste meerdere keren zo over haar heen. Gelukkig was ze alleen geschrokken, maar ze had zomaar wat kunnen oplopen. Wat kan ik de volgende keer doen als ik die labrador weer zie aanstormen? De eigenaar was niet van plan zijn hond aan de lijn te doen……wen er maar aan zei hij…..
Kan ik mijn pup optillen? Heb je andere tips voor mij? Alvast bedankt, groetjes, Monique
Goede tips en info omtrent aanlijnen en ontmoetingen met andere honden. Mijn vorige hond deed dit nooit naar andere honden gaan en ik kreeg hierop negatieve reacties. Nu, terug een puppy en het aanlijnen in huis verloopt heel langzaam. Deze info neem ik ter harte mee wanneer mijn puppy klaar is om buiten te wandelen. Deze keer stevig stevig in mijn schoenen bij elke negatieve reacties. Mijn puppy is een heel sociaal hondje . Ook naar de hond van een kennis, vrij lopende in mijn huis.
Dankjewel!
Goed berocht Tom.
Maar wat alsjeblieft in een buurt woont dat de honden dus verplicht aan de lijn moeten lopen
Ik zou graag willen dat hij naar andere gaat maar dat kan hier dus alleen aangelijnd helaas.
Verplicht aan de lijn is inmiddels een vraagteken. Volgens de nieuwe wettelijke aanpassing mag je niet zomaar je hond in haar/zijn natuurlijk gedrag beperken. Tenzij het een gevaar voor een ander is.
Ik zeg altijd. Dit is een me-too hond. Ik besnuffel u ook niet ongevraagd.
Ik liep met mijn hond los in een straat waar alleen fietsers en wandelaars komen ,er was niemand ,ook geen zijweg,en toch moest ik aanlijnen van de politie.
Uiteraard. Als het in de bebouwde kom is. Als u zich niet aan de regels wilt houden, moet u geen hond aanschaffen. U kunt ook met een auto of fiets niet doen waar u zin in heeft. Andere mensen hebben ook recht op de openbare ruimte en hebben niets met honden. Daarvoor zijn er de regels. Helaas zijn stronteigenwijze hondeneigenaren schering en inslag.
Top artikel
Mooi om te lezen ik heb een pup van 4 maanden en hij loopt naar elke hond toe, baasje wil dat niet dus altijd meetrekken, hij zit ook 2 dagen op een dagopvang en daar mag het wel, ik weet hij is dan los maar ik heb het idee dat mijn pup daar geen onderscheid in maakt