Maak een ijsje voor je hond

hondenijsjeWist je dat met warm weer je samen met je hond kunt genieten van een verfrissend ijsje? Geef je hond geen Magnum of Raketijsje – die zijn niet goed voor je viervoeter. Maak zelf een hondenijsje! Het is heel makkelijk en je hond zal er van smullen.

Het ijsje maak je in een bakje of bekertje (plastic of papier) wat vriezerbestendig is. Je zou eventueel ook een lege plastic verpakking van een toetje kunnen nemen. Een mooi maatje zijn de Danoontje verpakkingen. Je kunt ook plastic ijshouders kopen bij de Blokker, Ikea en Xenos. Dan zien je hondenijsjes er daadwerkelijk uit als echte ijsjes.

Laat het plastic stokje van de ijshouders achterwege. Het is niet de bedoeling dat je hond hier op gaat kauwen of per ongeluk inslikt. Hieronder heb ik drie recepten voor je:

Makkelijk ijsje

  • Water
  • Hondenbrokken

Giet warm of lauw water in je ijshouder of bakje en gooi er het hondenbrokken bij. Laat de brokken even staan zodat ze zacht worden en (deels) oplossen in het water. Zet het in de vriezer tot het bevroren is. Je hebt nu een makkelijk hondenijsje!

Yoghurt hondenbrokken ijs

  • hondenijsjesWater
  • Hondenbrokken
  • Andere kleur hondenbrokken
  • Klein beetje yoghurt
  • Pensstaafje

Dit ijsje kost wat meer werk maar levert wel een heel mooi ijsje op. Laat de hondenbrokken weken in een laagje warm of lauw water totdat ze helemaal opgelost zijn. Gebruik eventueel een blender als je niet te lang wilt wachten. Hetzelfde doe je met de hondenbrokken die een andere kleur hebben.

Vul je bakje of ijshouder nu voor iets minder dan de helft met een van de geweekte brokken. Als het bijna bevroren is steek je het pensstaafje erin. Zet het weer terug in de vriezer. Als de eerste laag bevroren is giet je een klein laagje yoghurt erbij. Laat dit hard worden in de vriezer. Als laatste giet je de andere kleur geweekte brokken erbij en zet je het opnieuw in de vriezer.

Banaan pindakaas ijs

  • 1 banaan
  • Lepel pindakaas
  • Hondenkoekje

Pureer een banaan in de blender. Nu kun je kiezen of je de pindakaas er doorheen roert of er doorheen mixt met de blender. Er doorheen roeren zal er leuker uit zien. Giet dit in een bakje of ijshouder. Laat het bevriezen in de vriezer.

Varieer zelf met bovenstaande recepten op basis wat je leuk vindt en jouw hond lekker vindt. In principe kun je alles wat je hond mag eten verwerken in een ijsje. In het artikel over hondensnacks kun je inspiratie opdoen. Let wel op welke dingen giftig zijn en je nooit aan een hond moet geven.

Geniet, maar let op…

ijsje hondAls je een ijsje net uit de vriezer haalt, laat er dan even koud water overheen lopen. Anders loop je de kans dat je hond eraan vastplakt met zijn tong. Geef ook niet teveel of te grote ijsjes. Heb je een klein hondje, geef dan ook een klein ijsje.

Honden met aanleg voor een maagtorsie lopen meer risico door het eten van ijs. Dit gaat om grote rassen en honden met een diepe borstkas, zoals de Duitse Dog, Dobermann en Ierse Setter. Waarom dit het geval is, is niet bekend.

Mensen ijsjes kun je beter niet aan je hond geven. Zo is chocola giftig voor honden en bevat roomijs en waterijs veel suiker. Roomijs bevat ook veel lactose waar honden vaak slecht tegen kunnen. Yoghurt bevat echter weinig lactose en kan daarom gerust in kleine beetjes gegeven worden.

Graag hoor ik of je hond het ijsje lekker vond of dat je nog tips hebt voor andere hondenijsjes.

Vindt je het leuk om te bakken voor je hond? Ik heb ook een online cursus met bijzondere bakrecepten voor je hond. Hierin maak je ook twee lekkere hondenijsjes.