Welk eten is giftig voor honden?

Niet alles wat mensen kunnen eten, is goed voor honden. Sommige etenswaar is zelfs erg giftig voor honden. In dit artikel lees je waar je op moet letten en welk eten je zeker niet moet laten rondslingeren in huis.

Bekijk de poster voor een overzicht van wat giftig is voor honden of download de poster als PDF. In dit artikel licht ik al het giftige eten van de poster toe en noem ik nog een aantal andere etenswaren waar je op moet letten.

giftig honden

Download poster

Vul je naam en e-mail hieronder in en ik stuur de poster als PDF naar je toe.

Door de PDF te downloaden, wordt je gratis lid van Club Hondleiding. Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

Chocolade
Het stofje theobromine in chocola is zeer giftig voor honden en katten en heeft effect op het zenuwstelsel en het hart. Hoe puurder de chocola hoe meer theobromine het bevat. Witte chocolade bevat zeer weinig, maar een reep pure chocolade van 180 gram kan een Jack Russel vergiftigen. Bakkerschocolade is zelfs nog giftiger, met 180 gram legt een Golden Retriever al het loodje. Laat dus geen chocolaatjes op plekken staan waar de hond bij zou kunnen, want honden vinden chocola meestal lekker. Pas ook op met de feestdagen wanneer er veelal chocoladeletters, paaseieren en kerstkransjes in huis te vinden zijn. Neem direct contact op met je dierenarts als je hond chocolade heeft gegeten.

Alcohol
Alcohol is niet goed voor onze lever, maar de schade die onze hondenvrienden hierdoor oplopen, is veel groter. Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken. Geef je hond dus geen slokje.

Koffie
De cafeïne in koffie (en tevens te vinden in cola, thee en energiedrankjes) is zeer slecht voor een hond en kan in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn. Bij een cafeïnevergiftiging versnelt de ademhaling en de hartslag, treden er inwendige bloedingen op, de hond gaat trillen en krijgt ongecontroleerde spierbewegingen. Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis. Pas ook op met rondslingerende theezakjes.

Avocado
De schil, pit en plant van de avocado zijn niet alleen giftig voor honden, maar ook voor andere zoogdieren en vogels. Het giftige persine uit deze vrucht kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.

Druiven en rozijnen
Door welk stofje druiven en rozijnen giftig zijn, is nog niet bekend, maar het eten ervan kan leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Druiven kunnen vergiftigen vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Rozijnen veel sneller, namelijk vanaf drie gram per kilo lichaamsgewicht. Ook pitloze druiven zijn giftig. Pas ook op met krentenbollen, sultana’s en andere producten waar krenten of rozijnen in zitten.

Rauwe aardappelen
Ongekookt zijn aardappelen giftig door de solanine die er in zit. Vooral de schil en uitlopers zijn gevaarlijk. Zowel een hond als mens kan een aardappelvergiftiging oplopen. Eenmaal gekookt kan je hond gerust een aardappel eten. De solanine blijft dan achter in het water.

Noten
Noten zijn niet goed voor honden. Vooral Macadamianoten kunnen voor problemen zorgen en invloed hebben op het zenuwstelsel en de spieren. Walnoten kunnen giftige schimmels bevatten. Indien een hond een pinda-allergie heeft kan een pinda of pindakaas dodelijk zijn. Pindakaas wordt soms wel aan honden gegeven, maar is erg vet en teveel kan zorgen voor diarree of overgeven. Wil je toch wat pindakaas geven doe dit dan gematigd.

Tomaten
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren. Zo zijn sommige honden allergisch voor paprika. De komkommer en courgette behoren niet tot de nachtschadefamilie en mogen gegeten worden door een hond.

Xylitol
De zoetstof xylitol wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici. Door het eten ervan kan een hond in coma raken en uiteindelijk overlijden. Ook pindakaas met minder suiker bevat soms xylitol.

Uien en knoflook
Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van de hond wat bloedarmoede kan veroorzaken. Tevens kunnen ze darm- en maagkrampen veroorzaken. Overigens is knoflook minder schadelijk dan ui. Er bestaan zelfs knoflooksnoepjes voor honden, maar ik vermijd deze liever. De familie van de ui, denk aan prei en bieslook, heeft hetzelfde effect op honden. Ook gekookt of in poedervorm blijft het giftig.

Champignons
Champignons en paddenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor honden.

Rauw varkensvlees
Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Deze ziekte is altijd dodelijk voor honden en katten, maar ongevaarlijk voor mensen. In veel Europese landen komt de ziekte niet meer voor. In een land zoals Spanje kan je hond het echter nog oplopen. Ik kies er zelf voor om helemaal geen varkensvlees te geven.

Zout
Zout wordt soms ten onrechte gegeven om de hond te laten braken. Bijvoorbeeld als hij iets gevaarlijks heeft gegeten. Dit kan echter een zoutvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan een hond gaan overgeven, veel drinken en last van diarree krijgen. Uiteindelijk kan het epileptische aanvallen veroorzaken en de hond kan er aan overlijden.

Pitten
De pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, etc. bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden giftig. Wil je dit fruit aan je hond geven, verwijder dan de pitten.

Melkproducten
Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas of wat smeerkaas in zijn Kong kan dus geen kwaad.

Medicijnen
Let op dat je hond geen medicijnen te pakken kan krijgen uit openstaande kastjes of een handtas die open staat. Geef ook geen pijnstillers of medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Een enkele paracetamol kan al dodelijk zijn voor een kleine hond. Een hond zal gaan braken, wordt suf, krijgt diarree en kan leverproblemen krijgen. Alleen als je er op tijd bij bent, is er kans op herstel.

Heeft je hond iets gegeten wat je niet vertrouwt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Geef de hond geen zout aangezien dit een zoutvergiftiging kan veroorzaken.

Wil je weten waarmee je je hond wel kunt belonen lees dan het artikel over beloningssnacks voor de hond.