Winterweer en je hond

winter is coming hondSneeuw zorgt bij honden vaak voor veel enthousiasme. Ze rennen, rollen en spelen in de sneeuw, maar bij koud weer en sneeuw zijn er ook een paar punten waar je op moet letten.

IJsklompjes

Door het lopen door de sneeuw kan zich sneeuw ophopen in de haren tussen de voetzooltjes van je hond en ijsklompjes vormen. Dit loopt vervelend, waardoor je hond zou kunnen gaan hinkelen of vreemd lopen. Dit kun je voorkomen door de haren tussen de voetzooltjes kort te knippen. Mochten er toch balletjes ijs aan zijn poten zitten, trek ze er dan niet uit. Dit doet namelijk pijn. Maak het ijs warm met je handen en laat het smelten of gebruik wat lauw water.

Strooizout

In de winter wordt er gestrooid met strooizout op wegen, fietspaden en soms op de stoep. Wij mensen hebben daar geen last van met onze schoenen, maar het zout irriteert de voetzooltjes van je hond. Het droogt ze uit en er kunnen kloven ontstaan. Als er eenmaal kloofjes of scheurtje zijn doet het zout erg veel pijn in deze wondjes. Je hond kan dit aangeven door een poot op te houden, te hinkelen of niet verder te willen lopen. Voorkom zoveel mogelijk om over paden te lopen waar gestrooid is. Loop bijvoorbeeld een stukje over het gras. Wat ook goed helpt is het insmeren van de voetzooltjes met vaseline of een speciale balsem of wax. Deze zijn te koop bij de dierenwinkel.

Kom je terug van de wandeling, maak de vacht, poten en voetzooltjes goed schoon en droog en controleer eventueel op kloofjes. Je wilt voorkomen dat er resten strooizout aan zijn poten blijven zitten. Als je hond zichzelf gaat wassen krijgt hij dit binnen. Teveel zout kan lijden tot een zoutvergiftiging. Het is ook mogelijk je hond te leren lopen met hondenschoentjes. Dit moet echter wel stapsgewijs aangeleerd worden.

Kou vatten

Door de sneeuw en de lage temperatuur kan je hond kou vatten. Rassen zonder ondervacht en uit warmere klimaten hebben het veel sneller koud dan rassen met ondervacht. Als het sneeuwt of je hond heeft in de sneeuw gerold dan zal de aanwezige sneeuw in zijn vacht smelten en je hond afkoelen. Bij kleinere honden zal hun buik ook erg nat worden, vooral als er een dik pak sneeuw ligt.

Blijf in beweging, ga spelen of ren een stukje, maar pas op dat je hond of jezelf niet uitglijdt. Op sommige plekken zou het glad kunnen zijn. Wees voorzichtig met ijzel en laat je hond dan niet rennen. De kans op blessures is dan erg groot. Loop extra voorzichtig als je een trekkende hond hebt, want met ijzel trekt hij je zo onderuit. Vraag eventueel advies om je hond te leren om niet meer te trekken.

Blijf met koud weer niet te lang stilstaan en voorkom dat je hond teveel ligt op de koude ondergronden. Ga je naar de hondenschool, neem dan een kleed of handdoek mee waar je hond op kan zitten of liggen. Let vooral op met puppies, kleine rassen, oude of zwakke honden of honden met weinig vacht om zichzelf warm te houden. Blijf met deze honden tussen de 4 en -1 graden niet te lang buiten en houdt je hond altijd goed in de gaten. Als hij aan het rillen is heeft hij het echt te koud.

Honden die het snel koud hebben kun je een hondenjas aandoen. Nu denk je misschien dat een hondenjas alleen maar gebruikt wordt als accessoire, maar je hebt hele functionele hondenjassen die ideaal zijn voor deze koukleum hondjes. Oefen het aandoen ervan eerst ruim van te voren.

Mocht je de wandeling inkorten door het koude weer, geef je hond dan voldoende uitdagingen binnenshuis door met hem te spelen of het aanbieden van hersenwerkjes. Ideeën kun je hier opdoen.

te koud hond

Download poster

Vul je naam en e-mail hieronder in en ik stuur de poster als PDF naar je toe.

Door de PDF te downloaden, wordt je gratis lid van Club Hondleiding. Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

Sneeuw eten

Het ziet er hartstikke leuk uit als je hond sneeuwballen uit de lucht hapt of in de sneeuw bijt die op straat ligt. Sneeuw is erg koud voor een hondenmaag en teveel ervan binnenkrijgen kan zorgen voor buikgriep, overgeven en diarree. Sneeuw die al wat langer ligt kan tevens bevuild zijn. Leer hem dit gedrag dus niet aan.

Op het ijs lopen

hond in sneeuwJe hond zal de gevaren van het lopen op ijs niet snappen, maar bevroren sloten of meertjes kunnen levensgevaarlijk zijn. Als je hond door het ijs heen zakt of in een wak valt is er een grote kans op onderkoeling door het ijskoude water. Nog erger is als hij onder het ijs terecht komt. Samen lopen over veilig ijs valt ook af te raden. Het wegglijden van de poten is slecht voor de gewrichten, helemaal bij puppies. Daarnaast kan het uitglijden blessures opleveren. Lijn je hond eventueel aan als je verwacht dat hij naar het bevroren water toe zou gaan. Let ook op met het zwemmen in koud water. Sommige rassen hebben hier geen problemen mee, maar veel honden gaan al snel rillen.

Als je bovenstaande tips toepast dan resteert er nog maar één ding en dat is maak plezier met je hond in de sneeuw en warm daarna op in huis! Kruip samen lekker tegen elkaar op de bank.