Hond kan na corona-crisis verlatingsangst krijgen

Voorlopig zitten veel mensen thuis vanwege de corona crisis. Je zou denken dat dit geweldig is voor onze honden. Meer aandacht, meer knuffelen en vaker een stukje lopen. Maar helaas kleeft er ook een nadeel aan het thuisblijven: de kans op verlatingsangst als we weer teruggaan naar het normale ritme.

Je hond kan gaan wennen aan het nieuwe ritme waarbij je veel thuis bent en hij ook misschien meer aandacht krijgt. Maar uiteindelijk gaan we weer naar ons normale ritme en zal je hond weer vaker alleen zijn.

Groepsdieren
Honden zijn groepsdieren en hebben net zoals mensen behoefte aan sociaal contact. Gelukkig kun je honden leren om alleen te zijn, anders zouden we niet naar ons werk kunnen of kan een kort tripje naar de supermarkt al een probleem vormen.

Indien je hond voor de corona-crisis geen last van verlatingsangst had, kan het zijn dat dit wel het geval is erna. Ook is het mogelijk dat je hond alleen lichte verschijnselen van verlatingsangst had, maar dat je die (bijna) niet hebt gemerkt.

Signalen verlatingsangst
Duidelijke signalen van verlatingsangst zijn slopen, janken, blaffen of onzindelijkheid (bij een zindelijke hond) in je afwezigheid, terwijl dit in je aanwezigheid niet gebeurt.

Echter zijn er ook subtielere signalen, waardoor sommige mensen niet doorhebben dat hun hond last heeft van verlatingsangst. Denk aan hijgen of continue heen en weer lopen. Sommige honden gaan pas janken of blaffen na een paar uur en niet direct bij het verlaten van het huis. Ook al sloopt of jankt je hond niet, hij kan simpelweg veel stress ervaren door alleen gelaten te worden. Je hebt er dan geen overlast van, maar leuk is het natuurlijk niet voor je hond.

Voortekenen
De volgende signalen kunnen erop wijzen dat je hond het mogelijk straks moeilijk gaat vinden om alleen te zijn;

  • veel aandacht vragen

  • continue bij je liggen

  • je volgen als je opstaat

  • blafferig naar geluiden buiten

  • hijgen

Bovenstaande punten gaan alleen op als je hond dit normaal gesproken niet doet.

Stress
Je kunt je voorstellen dat verlatingsangst veel stress oplevert bij je hond. Langdurige stress kan uiteindelijk chronische stress worden. Een beetje stress hoort bij het leven, maar veel stress willen we voorkomen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de hond.

Wat je nu kunt doen
Om straks een moeilijke overgang naar een normaal ritme te voorkomen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk je vast ritme aanhoudt. Verander dus niet teveel aan de tijden dat je gaat wandelen en de hond eten geeft. Om te voorkomen dat je hond je overal kan volgen kun je gebruik maken van hekjes, deuren sluiten, een puppyren of je hond vragen of hij op zijn kleed/mand blijft liggen.

Maak ook gebruik van hulpmiddelen zoals een Kong. Deze kunnen goed ingezet worden om het alleen zijn te vergemakkelijken. Wat een Kong is en hoe je deze gebruikt lees je in dit artikel.

Slaap
Zorg ook dat je hond een rustige plek heeft waar hij zich kan terugtrekken en slapen. Indien er kinderen zijn, zorg dat ze de slapende hond met rust laten. Een puppy heeft tussen de 18 en 20 uur slaap op één dag nodig. Een volwassen hond 16 uur slaap. Te weinig slaapt zorgt voor overprikkelt gedrag en meer stress opbouw.

Overprikkeling en een hoge stress kan zorgen voor uitvallen naar andere honden of mensen op straat, terwijl dat anders niet of zelden gebeurt. Ook kan je hond bijteriger zijn dan normaal. Denk ook maar aan jezelf als je een paar nachten slecht geslapen hebt. Je bent dan veel sneller geïrriteerd.

Laat je hond signalen zien van lichte verlatingsangst, bouw het alleen zijn dan rustig in kleine stapjes op. Net zoals je dit met een puppy zou doen.