Waarom een flexlijn af te raden is

De flexlijn of rollijn is een populaire hondenlijn bij vele hondeneigenaren. Hondenprofessionals zien de lijn liever uit het straatbeeld verdwijnen. Waarom is dat?

flexlijn hondWat is een flexlijn?
De flexlijn is een hondenlijn verkrijgbaar tot wel 10 meter. De lijn zit opgerold in een kunststof kastje die de hondeneigenaar vasthoudt. De hond kan de lijn langer maken door er aan te trekken. Als de hond weer dichter bij komt rolt de lijn weer op. Op het kastje zit een stopknop als de hond de lijn niet langer mag trekken. De lijn zelf bestaat uit een dunne ronde of platte nylon lijn.

Wat zijn de voordelen?

 • De hond heeft meer vrijheid dan aan een gewone riem
 • De lijn rolt zichzelf in, zodat je niet zit met de overbodige meters aan lijn

Wat zijn de nadelen?

 • Het kastje is redelijk zwaar en je hebt één hand minder over.
 • Honden worden vaak binnengehengeld in plaats van teruggeroepen
 • Geen contact met je hond. Indien je alle wandelingen loopt met een flexlijn en je hond steeds vele meters van je vandaag loopt, is er geen mogelijkheid om te werken aan contact. Vooral met een jonge of nieuwe hond in huis is het wenselijk dat je eerst gaat werken aan contact en samenwerking, waarna je de hond daarna meer vrijheid kunt geven.
 • Je hond leert te trekken aan de lijn. De lijn staat altijd strak en je hond moet er aan trekken om meer lijn te krijgen. Hierdoor leert je hond niet om te wandelen zonder te trekken. Een trekkende hond is een frustratie van veel hondeneigenaren
 • Geen controle over je hond. Indien je hond een aantal meters voor je loopt is het bijna niet mogelijk om controle over je hond te hebben. Je hond kan bijvoorbeeld tegen iemand opspringen of een andere hond lastig vallen. Zelf ben je echter nog op enkele meters afstand en kun je niets doen aan het ongewenste gedrag.
 • Je hond kan de weg op rennen. Indien je hond bijvoorbeeld een paar meter voor je loopt op de stoep, kan hij ook besluiten de weg op te lopen of achter iets aan te rennen en zo onder een auto of fiets komen.
 • hond aan flexilijnOngelukken met fietsers en joggers. Fietsers en joggers komen soms ten val doordat ze de lijn niet zien of doordat de aangelijnde hond voor ze langs rent.
 • De flexlijn kan uit je hand schieten. Als een normale lijn op de juiste manier vastgehouden wordt, kan deze niet per ongeluk uit je hand vallen of getrokken worden. Bij de flexlijn wel. Het kastje achtervolgt dan de hond en sommigen slaan hierdoor op de vlucht, waardoor je je hond kwijt kunt raken of hij onder een auto kan komen.
 • Door gebreken of ouderdom kan het mechanisme van de flexlijn stuk gaan. Hierdoor kan het zijn dat de lijn niet meer oprolt en je de controle over je hond verliest. Ook kan de lijn breken of losschieten, waarna deze terugschiet naar de hondenbaas en verwondingen kan veroorzaken.
 • De lijn kan brand- of schaafwonden veroorzaken. Vooral de dunne ronde nylonlijn is hier schuldig aan. Deze wikkelt zich soms om benen, vingers of hondenpoten van andere honden en als je hond er dan aan trekt kunnen er brand- of schaafwonden veroorzaakt worden. Er zijn zelfs gevallen van geamputeerde vingers.
 • De lijn kan nekproblemen veroorzaken. Dit gaat alleen op als je hond een halsband draagt. Het plots op de stopzetten van de lijn kan een flinke klap geven in de nek van je hond. Hoe meer meters je hond wegrent, hoe harder de klap. Overigens kan dit ook flink belastend zijn voor je arm en schouder. Tevens kan je hond deze klap ervaren als een correctie.
 • Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan. Dit kan leiden tot een gevecht of gedragsproblemen. In dit artikel vertel ik daar meer over en lees je waarom aangelijnde ontmoetingen sowieso niet zo handig zijn.

Alternatief

Loop je in een woonwijk dan zou je kunnen wandelen aan een lijn van 1,8 meter of eventueel wat langer. Indien je een langere lijn gebruikt is het in het begin even wennen aan het innemen van de lijn. In het bos waar de hond verplicht vast moet of bij honden die weglopen kan gekozen worden voor lijnen van een paar meter. Ook hier zul je wat handigheid moeten krijgen in het innemen van de lijn. Lange lijnen gemaakt van biothane zijn erg fijn omdat ze geen vocht opnemen en hierdoor niet zwaar of vies worden. Ook liggen ze fijn in de hand en geven ze geen brand- of snijwonden.