Waarom kauwen voor je hond belangrijk is

Soms wordt onderschat hoe belangrijk kauwen is voor een hond. Zo verkent een puppy de wereld door middel van zijn bek, maar wist je dat kauwen ook stress verlagend kan werken, helpt tegen verveling en goed voor het gebit is?

Door ergens op te kauwen maakt het hondenlichaam dopamine en endorfine aan. Dit verlaagt het stressniveau, werkt pijnstillend en geeft een goed gevoel.

Genoeg kauwmateriaal aanbieden is dus belangrijk voor een hond, maar wat moet je dan geven? In de dierenwinkel ligt er een ruim aanbod aan kauwmateriaal. Uiteraard wil je iets geven wat veilig en gezond is, maar dat blijkt soms nog een uitdaging.

Kauwbotten

Wees voorzichtig met het geven van botten en bouw het langzaam op met honden die niet gewend zijn om rauwe voeding te eten. Zorg ook dat er spiervlees aan het bot zit, wat je hond er af kan kauwen. Het bot mag niet gekookt zijn, omdat het dan kan geen splinteren in de maag. Gebruik ook geen dragende botten. Goed om mee te beginnen is bijvoorbeeld een kippennek.

Makkelijker is om te kiezen voor gedroogde runderhuiden, die vaak ook ‘botjes’ genoemd worden. Deze gedroogde dierenhuid worden o.a. geperst in de vorm van een bot, maar je ziet ze in allerlei vormen. Soms worden deze huiden chemisch gebleekt. Vermijd daarom kauwmateriaal uit landen waar de regels minder streng zijn zoals China. Kauwbotten van Farm Food zijn bijvoorbeeld wel een goede keus en bevatten geen chemicaliën.

Natuurlijk kauwmateriaal

Ik verkies natuurlijke kauwproducten altijd boven twijfelachtige producten met chemicaliën of waar ik geen goed gevoel bij heb. Wat ik o.a. geef zijn gedroogde konijnenoren, long, hart, pens, etc. Andere natuurlijke kauwsnacks zijn yakbotten gemaakt van yakmelk of koffieboom kauwwortel. Een goede dierenwinkel voor natuurlijk producten is bijvoorbeeld Via Natura of Kelbo Snacks.

Kunstmatig kauwbot

Een product zoals Nylabone heb ik geen goed gevoel bij. Het zijn kunstmatige kauwbotten van nylon met smaken zoals kip, cheeseburger of appeltaart. Volgens de producent is het geheel veilig en wordt ingeslikt nylon weer uitgepoept. Dit soort producten laat ik liggen.

Kong

Waar ik wel een fan van ben is de Kong Classic. Hier moet een hond op kauwen, maar het is niet zoals bij Nylabone de bedoeling om er stukjes vanaf te kauwen. Het gaat om de inhoud uit de Kong te krijgen. Hier kun je een hond vaak lang mee bezighouden. Lees ook mijn tips over de Kong.

Ongewenst kauwen

Dat een hond een kauwbehoefte heeft staat vast, maar soms wordt er op dingen gekauwd wat niet de bedoeling is. Er zijn honden die schoenen of sokken slopen, maar soms is het nog een stapje erger en moeten de meubels er aan geloven of deurposten.

Straffen is hierbij niet de oplossing en maakt het gedrag veelal erger of veroorzaakt nieuwe problemen. We moeten kijken naar de oorzaak en die oplossen. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken.

Verlatingsangst

Bij honden die last hebben van verlatingsangst zie je als symptoom vaak dat ze geen slopen. Tanden worden in meubels of schoenen gezet en het kauwen hierop zorgt ervoor dat het vervelende gevoel wat de hond heeft, verminderd door de aanmaak van dopamine en endorfine. Bij verlatingsangst zal er getraind moeten worden om deze angst weg te nemen. Raadpleeg eventueel een goede gedragstherapeut.

Verveling en andere oorzaken

Verveling kan een oorzaak zijn van ongewenst kauwgedrag, maar ook indien je puppy aan het wisselen is kan het bijten tijdelijk erger worden.

Hierbij is het belangrijk dat je een hond geschikt kauwmateriaal aanbiedt en foute keuzes zoveel mogelijk voorkomt.

Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn, waarbij je hond pijn heeft. Het kauwen werkt dan pijn- en stress verlagend.

Heeft jouw hond genoeg te kauwen?