Hoe je hond op mensen reageert is ook wel afhankelijk van het ras en kan binnen rassen ook nog per individu verschillen. Met de socialisatie kun je daar echter wel een eind in sturen, mits je rekening houdt met de eigenschappen van je hond. Zelf heb ik twee uitersten gehad als pup. Aan de ene kant een kruising berghond die heel terughoudend was naar vreemden en aan de andere kant een golden retriever die dacht dat iedereen in het park en op straat speciaal voor haar was gekomen. Door ze allebei op een verschillende manier te socialiseren waren ze als volwassen hond eigenlijk helemaal niet zo verschillend meer.
De berghond vond het als pup niet leuk als mensen aan haar zaten. Je kon dat aan haar hele houding zien. Het lastige was dat ze er met haar witte fluffy vacht heel schattig uitzag en iedereen aan haar wilde zitten. Door alle mensen met graaiende handen op afstand te houden en haar zelf te laten kiezen of ze aan iemand wilde snuffelen of niet, kreeg ze er steeds meer vertrouwen in dat mensen niet eng waren. Als volwassen hond wilde ze zelfs graag door iedereen geknuffeld worden.
De golden retriever wilde als pup juist graag aangehaald worden, door iedereen en altijd. Ook bij haar heb ik mensen tegengehouden, omdat ik niet wilde dat ze later op iedereen af zou lopen. Niet iedereen houdt tenslotte van honden. Elke keer dat we mensen tegenkwamen, kreeg ze van mij een voertje. Voor haar werd het zien van mensen dus een signaal om naar mij toe te komen om een voertje te halen in plaats van erheen te gaan voor een aai. Nadat voertje kreeg ze soms wel, maar vaker niet toestemming om naar mensen toe te gaan om geaaid te worden. Tot op heden zal ze niet ongevraagd naar (onbekende) mensen toe lopen.
Andere honden
De socialisatie met andere honden wordt vaak als het belangrijkst gezien en is dit ook, gezien het grote aantal honden dat er in Nederland is. Socialiseren met andere honden betekent echter niet dat je je pup dan maar met elke hond moet laten spelen. Eigenlijk geldt bij de socialisatie met honden alles wat hierboven ook al is geschreven: laat je pup vooral positieve ervaringen opdoen met verschillende soorten honden, maar leer hem ook dat hij niet op elke hond af moet lopen. Bescherm je pup ook tegen al te lompe honden. Omvergekegeld worden (ook al is de bedoeling spel) is geen leuke ervaring. Ook is het een fabel dat elke hond pups leuk vindt en niks zal doen. Wees dus selectief in de hond contacten van je pup.
In het kader van de socialisatie werden pups vroeger op hondenscholen vaak aan het eind van de les allemaal losgelaten om met elkaar te spelen. Dit gebeurt (gelukkig) op steeds minder hondenscholen. Er zitten namelijk verschillende nadelen aan dit spelen in een groep. Wat timide hondjes zullen leren dat andere honden helemaal niet zo leuk zijn, want ze lopen je omver, doen je pijn. Wat brutalere pups leren dat ze overal mee wegkomen. Heeft je pup wel lol in het spelen met andere honden, dan loop je het risico dat je daardoor als baas veel minder interessant bent. De bekende hondentrainster Jean Donaldson heeft eens gezegd: Voor elke vijf minuten dat je hond met andere honden speelt, moet je zelf minimaal een kwartier met je hond spelen om interessant genoeg voor hem te blijven.
Samengevat
Socialiseren is belangrijk, maar de manier waarop is misschien nog wel belangrijker. Laat je pup positieve ervaringen opdoen, let op de grenzen en signalen van jouw pup en houd in gedachten welk gedrag je later van hem zou willen zien bij verschillende situaties. Leer je pup vooral dat dingen, mensen en dieren in de omgeving heel normaal zijn, hij ernaar mag kijken, maar dat hij daar niet perse interactie mee hoeft te hebben.
Geef een reactie