Wordt een hond dominant van een trekspel?

trekspel-hondRegelmatig hoor ik dat een hond geen trekspel zou mogen spelen. Hij zou er dominant en agressief van worden. Volgens andere berichten zouden alleen sterkere rassen zoals Staffords, Rottweilers en Bull Terriers geen trekspel mogen spelen. Een verhaal wat ook vaak verteld wordt, is dat een hond het spel nooit mag beginnen en het speeltje niet mag winnen. Door als eigenaar te winnen zou je je positie als ranghogere benadrukken.

Onzin
Vandaag de dag is bekend dat dit allemaal onzin is. Honden worden er niet agressief of dominant van, het levert juist een betere band op tussen hond en eigenaar. Een trekspel kun je als beloning inzetten. Op die manier heb je een alternatief voor het belonen met voer en maakt je hond contact met je. Het geeft je iets in handen wat de hond graag wil hebben en dat kun je inzetten voor allerlei oefeningen. Of een hond het spel wint of verliest zegt niets over de rangorde, spelen is samen lekker bezig zijn. Laat je hond dus gerust het speeltje vasthouden of ‘winnen’.

Grommen
Maar wat als je hond gromt bij een trekspel? Bijna altijd gaat dit om spelgrommen, en dat heeft niets te maken met agressie. Je hoort een hond die opgaat in het trekspel en het grommen is onderdeel van zijn spel. De lichaamstaal is hierbij ook anders dan een hond die agressief gromt.

Spelregels
Bij een spel horen ook regels, iedereen bepaalt die voor zijn eigen hond, maar de volgende punten zijn voor de meeste honden relevant:

  • Leer de hond het commando ‘los’. Ruil het speeltje bijvoorbeeld voor een ander speeltje of een lekker voertje. Trek het nooit zomaar uit zijn bek.
  • Speel niet te lang of te druk. Hierdoor kan de hond ongewenst gedrag vertonen zoals opspringen.
  • Hou het speeltje laag zodat je hond niet opspringt. Beweeg het van je hond af en niet in zijn gezicht. Als het van hem af beweegt, is het veel interessanter.
  • Geef de trekspeeltjes meer waarde door ze na het spelen op te bergen. Als ze dan weer tevoorschijn komen, geeft dat meer enthousiasme.
  • Nodigt je hond je uit om te spelen, speel dan gerust als je zin hebt. Als je geen tijd of zin hebt, mag je hem dat ook vertellen en dan wordt er een andere keer weer gespeeld.

Wat voor speeltje?
Het speeltje wat je gebruikt, ligt aan de voorkeur van je hond. Een fleecetouw is erg fijn om mee te spelen omdat deze meegeven als er aan getrokken wordt en zacht in de bek zijn. Maar denk ook aan een bal aan een touw of een knuffel aan een touw.

Op hondenschool Hondleiding gebruiken we een trekspel regelmatig als beloning in de lessen.