Een halsband of tuig?

Wat is nu beter voor je hond, een halsband of tuig?

Vroeger was de keuze makkelijk, elke hond kreeg een halsband, want iets anders bestond er niet. Nu is er een ruime keus in halsbanden en tuigen in verschillende uitvoeringen. Dat maakt de keus er niet makkelijker op.

Als je echter kijkt naar wat het beste is voor de hond, maakt dat de keus gelukkig weer een stuk makkelijker.

Halsband
halsbandIn de nek van de hond bevinden zich, net als bij ons, de luchtpijp, zenuwen, nekwervels, (slag)ader, lymfeklieren en schildklier. Als een hond of eigenaar dus trekt aan de lijn krijgt de nek een klap, wat een nekletsel kan opleveren. Denk aan blauwe plekken, hoofdpijn of zelfs een whiplash. Maar ook het verschuiven van nekwervels, beschadiging van het strottenhoofd, luchtpijp of het zwellen van de klieren.

In meerdere onderzoeken wordt er verband gelegd tussen een halsband en oogproblemen op latere leeftijd. Door de druk op de nek zou de oogboldruk toenemen, wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid.

Zelfs als je een hond hebt die nooit trekt en je zelf ook nooit aan de riem trekt, zou het natuurlijk zomaar kunnen dat het toch een keer gebeurt. Stel, je hond ziet een konijn, kat of een bekende en hij probeert er heen te rennen terwijl hij aangelijnd is. Of je hond schiet de weg op terwijl er een auto aan komt, dan trek je hem er snel vanaf maar zijn nek heeft het flink te verduren.

Hondentuig
Met een tuig staat er geen druk meer op de nek van je hond en wordt deze kracht verdeeld over zijn borstkas, wat veel minder schadelijk is. In theorie zou een hond met een tuig wel meer kracht kunnen zetten, maar elke hond moet geleerd worden dat ze meelopen zonder te trekken, ongeacht of ze een halsband of tuig dragen.

Keuze is reuze
Het aanbod aan tuigen wordt steeds groter. Door de verschillende merken en modellen is het soms lastig te kiezen. Veel tuigen zijn bij te stellen voor een hond die nog in de groei is. Toch zit je minimaal aan twee tuigen, want uiteindelijk is je pupje te groot geworden en past het tuig niet meer. Tuigen kunnen onderverdeeld worden in Y-tuigen, H-tuigen, borsttuigen en instaptuigen.

Y-tuigY-tuig
Bij een Y-tuig loopt het tuig als een Y-vorm over de borst van de hond heen. Een voordeel is dat de schouders en voorpoten hierbij helemaal vrij zijn en de druk goed wordt verdeeld. Bij het omdoen, gaat het tuig over de kop van de hond heen, waarna er één poot opgetild moet worden. Goede merken zijn o.a. Hurtta, Hunter, Perfect Fit en 4Dox. De laatste twee zijn alleen via internet verkrijgbaar.

H-tuigH-tuig
Ook hier gaat het tuig eerst over de kop van de hond, bij sommige modellen moet er één poot opgetild worden. Bij deze tuigen kan het zijn dat er nog steeds druk op de nek staat. Het voordeel is dat H-tuigen zeer goed verstelbaar. Het nadeel is dat de meeste hele smalle bandjes hebben die niet gevoerd zijn (zoals de afbeelding), waardoor ze ongemak kunnen veroorzaken bij de hond. De merken Wolters en Hunter hebben tuigen waar bepaalde delen van het tuig wat breder uitlopen en tevens gevoerd zijn. Voor honden die goed zijn in ontsnappen zoals Hazewindhonden of sommige honden uit het buitenland zijn deze erg geschikt.

borsttuigBorsttuigen
Een borsttuig heeft een horizontale borstband. Het voordeel van het tuig met een horizontale borstband is dat deze heel makkelijk om te doen is. Handig voor honden die (nog) niet lang stil kunnen zitten. Het tuig gaat over de kop van de hond heen en wordt vastgeklikt achter de voorpoten van de hond. Je zou je hond kunnen leren om simpelweg in het tuig te lopen met het omdoen.

Een nadeel is dat de borstband meestal niet verstelbaar is en angstige honden zouden er in theorie uit kunnen ontsnappen als ze hard naar achteren trekken. Goede merken zijn o.a. Hurtta en Hunter. Het tuig van Hurtta beschikt ook over een handvat bovenop, waardoor je makkelijk je hond kunt vastpakken. Het handvat zou wel ergens achter kunnen blijven haken.

instaptuigInstaptuig
Bij een instaptuig moet een hond zowel met zijn linker- als rechterpoot in het tuig stappen. Dat geeft bij bewegelijke pups of honden veel problemen met het aandoen. Voor honden die rustiger zijn, verloopt het aandoen heel makkelijk. Net zoals het H-tuig, zijn de tuigen niet duur en goed verstelbaar. Ook de nadelen zijn hetzelfde; de bandjes zijn smal en niet gevoerd, waardoor ze ongemak kunnen veroorzaken bij de hond. Een ander nadeel is dat het tuig vaak scheef zakt.

Merken zoals Julius K9 en Ruffwear zijn degelijke tuigen maar bestaan uit veel materiaal en bedekken daardoor een groot deel van de hond. Niet elke hond zal dat prettig vinden. Andere nadelen zijn dat een hond minder zijn lichaamstaal kan vertonen (borstelen), het kan de hond belemmeren in zijn beweging en als een hond veel zwemt, blijft het tuig veel langer nat.

Anti-trektuig
Het lijkt zo mooi, een anti-trektuig wat het trekken direct stopt. Een anti-trektuig is vergelijkbaar met hoe een prikband of sliplijn werkt; door middel van pijn en ongemak. Een anti-trektuig geeft druk op de gevoelige delen van de hond of snijdt bijvoorbeeld in de oksels. Uiteraard wordt er dan door de meeste honden niet meer getrokken, maar het is ontzettend schadelijk voor je hond en kan bovendien ook nog gedragsproblemen opleveren. Kies dus voor een tuig wat niet corrigeert en die je hond goed past en niet belemmert in zijn bewegingen.

Bij grote of sterke rassen kan er wel gekozen worden voor een tuig met een bevestigingspunt voor de riem aan de voorkant. Hierdoor kan de hond minder kracht zetten vergeleken met een bevestigingspunt bovenop. Het is echter geen magische oplossing voor het trekken. Dit zal aangeleerd moeten worden.

Conclusie
Een halsband kan veel lichamelijke problemen veroorzaken bij honden. Met een tuig is dit makkelijk te voorkomen. Zorg dat je een goed passend tuig hebt die nergens knelt of de beweging van je hond belemmert. Mijn voorkeur gaat naar een Y- of borsttuig of eventueel een H-tuig.