Tips voor hondenbezitters bij warme dagen

Tijdens warme dagen is het extra opletten dat onze honden niet oververhit raken. Een hond kan niet zweten zoals een mens en heeft bovendien ook nog eens een warm vachtje. Een hond kan alleen warmte afvoeren via zijn tong (door te hijgen) en zijn voetzolen.

Oververhitting is zeer gevaarlijk voor een hond en kan de dood als gevolg hebben. Om te voorkomen dat je hond oververhit raakt, is het raadzaam om onderstaande tips op te volgen bij warm weer:

hondenbadje
  • Zorg ervoor dat er altijd voldoende drinkwater klaarstaat en maak eventueel hondenijsjes of een hondenbad. Zorg dat je hond in een schaduwplekje kan liggen.
  • Maak op het warmst van de dag geen lange wandeling. Loop ’s ochtends en ’s avonds langer en ’s middags korter.
  • Op heet asfalt en zand kunnen honden hun pootjes verbranden. Voel met je hand hoe warm de ondergrond is. Als het te warm voor je hand is, is het ook te warm voor je hond. Met een temperatuur van 25 graden is asfalt maar liefst 51 graden en levert dus brandwonden op.
  • Laat je hond nooit achter in een auto tijdens warme dagen. Ook niet enkele minuten en ook niet met een raampje open of als de auto in de schaduw staat. Binnen enkele minuten kan een auto in een oven veranderen met een temperatuur van 50 tot 60 graden. Ook in een caravan of schuurtje kan de temperatuur aardig oplopen.
  • Fietsen met de hond als het boven de 15 graden is kan voor sommige honden al zeer zwaar zijn.
  • Gooi bij warm weer niet met een balletje of frisbee.
  • Wees extra voorzichtig met honden met korte snuiten, zoals bulldogs, mopshonden en boxers. Zij raken eerder oververhit.

Download poster

Vul je naam en e-mail hieronder in en ik stuur de poster als PDF naar je toe.

Door de PDF te downloaden, wordt je gratis lid van Club Hondleiding. Je kunt je op ieder moment weer uitschrijven.

Wat te doen bij oververhitting?
Een oververhitte hond wil je zo snel mogelijk afkoelen en uit de zon halen. Echter moet dit niet gebeuren door een emmer water over de hond heen te gooien! Dit moet geleidelijk gebeuren. Probeer de hond kleine slokjes lauw water te drinken te geven. Gebruik geen ijswater maar water van een normale temperatuur zoals kraanwater.

Leg de hond op een natte handdoek (niet eronder) en leg natte doeken tegen de voetzooltjes/pootjes van de hond en tegen zijn borstkas. Is een hond al ver heen zoek dan bijvoorbeeld een nabije sloot om in te gaan staan terwijl je de hond vasthoudt. Gebruik eventueel een tuinslang als die voorhanden is. Laat de hond geen zeewater drinken. Raadpleeg sowieso de dierenarts.