Wat voor hondenvoer moet ik kopen?

Er zijn vele soorten en merken hondenvoer te koop. Elke fabrikant beweert de beste keus te zijn voor je hond. Maar welk voer is nu echt goed en wat kun je beter laten liggen?

Er zijn drie soorten hondenvoer te koop: brokken, blikvoer en vers vlees.

Een eerste indicatie of een bepaald voer goed is, is de hoeveelheid vlees die het bevat. Honden zijn vleeseters, maar veel goedkoop voer bevat slechts maar een paar procent vlees. Als goedkoop vulmiddel wordt veelal graan gebruikt waar een hond weinig voedingsstoffen uit kan halen.

Brokken
hondenbrokjes
De meeste bekende merken brokken bevatten te weinig vlees (zowel hondenbrokken als kattenbrokken). Zo bestaat Beneful uit 8% vlees en gaan Pedigree en Frolic daar nog onder met 4% vlees. Duurdere merken zijn niet per se beter, maar voor goed voer betaalt u wel meer. Een dure brok zoals die van Royal Canin bevat meer vlees. De fabrikant wil zelf niet bekend maken hoeveel procent vlees er in de brokken zit, maar dit zou rond de 20% liggen, nog steeds niet heel veel.

Brokken waar meer vlees in zit, zijn bijvoorbeeld Orijen Adult met 80% vlees en Acana Grasslands (60%). Wil je zelf controleren hoeveel vlees je favoriete merk bevat? Dan kun je uiteraard kijken naar het percentage vlees wat op de verpakking staat. Het maakt echter verschil of de fabrikant droog of vers vlees heeft gebruikt. Vers vlees bestaat voor zo’n 80% uit water en bij de verwerking gaat het meeste vocht verloren, waardoor het werkelijke vleespercentage veel lager uitvalt. Beter is om het percentage dierlijk eiwit te controleren. Als er geen plantaardige eiwitten zoals proteïnes, soja en gluten in zitten, is waarschijnlijk alle eiwit dierlijk. Zitten er wel plantaardige eiwitten in de brok dan is het lastig te schatten.

Blikvoer
Blikvoer bestaat voornamelijk uit water, namelijk zo’n 80%. De ingrediënten zijn vergelijkbaar met die van brokken – oftewel weinig vlees en veel vulmiddelen. Blikvoer is duurder om te voeren dan brokken. Bovendien hebben brokken en vers vlees als voordeel dat ze tandplak en tandvleesproblemen helpen tegen te gaan.

Vers vlees
carnibest
Het voeren van vers vlees is een uitstekende manier om de hond te voorzien van genoeg voedingsstoffen. Omdat dit voer meestal geen vulmiddelen bevat, zal de hond ook minder poepen (minder afvalstoffen) en is de ontlasting steviger.

Vers vlees kun je op twee manieren voeren: kant en klaar vers vlees (KVV) of een zelf samengesteld menu (BARF) zoals kipkarkas, runderhart en paardenvlees. Bij het zelf samengestelde menu zul je ook zelf moeten gaan snijden in de stukken vlees. Ook moet je je verdiepen in wat een hond precies nodig. Wil je je hier (nog) niet mee bezighouden dan is KVV ideaal. Dit koop je bij de supermarkt, dierenzaak of via internet. Voor zowel BARF als KVV is het handig om een grote vriezer te hebben om zo een voorraadje te hebben liggen.

De goedkopere KVV-merken Smuldier en Rodi zijn bij de supermarkt te koop, maar zijn matig in kwaliteit. Merken die zeer goed bekend staan, zijn onder andere Darf en Carnibest. Deze kunnen gekocht worden bij de dierenspeciaalzaak of via internet. Ook voor katten zijn er meerdere KVV-merken te koop.

Indien je meer informatie wilt over het juiste voer voor je hond of aanstaande pup of de overgang naar een ander voer, neem dan contact met mij op voor een afspraak.