Hierkomen: de meest gemaakte fouten

hond-hierkomenJe roept je hond bij je, maar hij lijkt je geheel te negeren. Hij speelt liever nog even verder met andere honden en zelfs snuffelen aan de grond is interessanter dan naar jouw toekomen.

Het hierkomen is een van de belangrijkste oefeningen voor een hond. Je kunt je hond hiermee wegroepen uit moeilijke of gevaarlijke situaties. Het slecht beheersen ervan kan veel frustratie geven bij de eigenaar en er bij sommige honden tot lijden dat ze nooit meer mogen loslopen.

In dit artikel benoem ik de meest gemaakte fouten bij het hierkomen;

  • Te weinig oefenen

Op de hondenschool en thuis heb je het hierkomen met succes geoefend en nu ga je er vanuit dat je hond het commando al beheerst. Helaas is dit niet het geval. Het hierkomen zal dagelijks meerdere keren geoefend moeten worden op verschillende locaties en in verschillende situaties. Als het goed gaat ga je er steeds meer afleidingen aan toevoegen.

  • Grijpen naar je hond / je hond vangen

Om te voorkomen dat je hond er weer vandoor gaat wordt er regelmatig naar een hond gegrepen als hij binnen handbereik is. Dit zorgt ervoor dat het hierkomen vervelend wordt, waardoor een hond leert om op afstand van je te gaan staan of gewoon niet of minder snel naar je toe te komen. Wil je je hond aanlijnen leg dan meerdere voertjes op de grond terwijl jij hem rustig aan kunt lijnen. Ga ook nooit achter je hond aanrennen. Voor de ene hond wordt dit een geweldig leuk spel en anderen kunnen hier angstig van worden. In beide gevallen zorg je er voor dat ze meer afstand van je nemen.

  • Mopperen en boos worden

Hoe frusterend het ook kan zijn dat je hond niet lijkt te luisteren en alles interessanter vindt dan bij je komen, ga in ieder geval niet mopperen of straffen. Door boos te worden geef je je hond flink wat motivatie om juist niet naar je toe te komen, want de straf wordt gekoppeld aan het hierkomen. Zelfs als een hond er lang over doet om naar je toe te komen, wil je hem toch belonen. Ga dus niet mopperen, maar oefen zodat je hond steeds sneller bij je komt.

  • Het hier commando herhalen

Voorkom dat je je commando herhaalt. Hierdoor krijgt een commando minder waarde en wordt een soort achtergrond ruis. Dat een hond niet reageert heeft een reden. Zijn er teveel afleidingen? Kent hij het commando niet goed genoeg? Als er bijvoorbeeld een afleiding is dan helpt het niet om je commando opnieuw en opnieuw te herhalen. Je hond leert bovendien dat hij er niet op hoeft te reageren. Dit betekend dat je nog meer moet oefenen zodat je hond in alle situaties zal reageren.

  • Hier roepen op het verkeerde moment

Schat altijd eerst in hoe groot de kans is dat je hond gaat komen voordat je roept. Speelt je hond met een groepje andere honden? Hoe groot is dan de kans dat hij stopt met spelen en naar jou toe rent? De meeste honden kunnen dit namelijk niet. Je wilt voor succes gaan zodat het commando opgevolgd wordt. Gebeurt dit niet dan zal je commando verwateren. Roep je hond alleen als je er 99 procent zeker van bent dat hij gaat komen. Zo niet dan kun je twee dingen doen; of wachten dat er een moment komt waar je wel kunt roepen of je gaat hem halen. Je zult dan nog meer moeten oefenen zodat hij ook in moeilijkere situaties komt.

  • Geen of een saaie beloning

Het hierkomen is een oefening die je een hondenleven lang blijft belonen. Je wilt de motivatie creëren en behouden dat het hierkomen naar jou geweldig leuk is. Je zult moeten concurreren met andere honden, geuren en mensen en daar moet een goede beloning tegenover staan. Daar kun je een speeltje voor gebruiken, maar iets lekkers werkt ook erg goed. Variëren hiermee houdt het leuk en interessant. Doe inspiratie op over voerbeloningen in dit artikel.

  • Alleen hier vragen aan het eind van een wandeling

Je hond is lekker aan het rennen, graven, snuffelen en spelen met andere honden. Hier roepen aan het einde van de wandeling betekend einde van al dat plezier. Roep je hond eens een paar keer bij je tijdens de wandeling. Beloon en geef weer toestemming om te gaan. Roep thuis je hond bij je als je samen gaat spelen of als je hem zijn eten geeft.