Getest: Op afstand je hond in de gaten houden

Wat doet jouw hond als je van huis bent? Ligt hij lekker in zijn mandje of misschien stiekem op de bank? Blaft of piept hij misschien? Door middel van een camera neer te zetten kun je hier achter komen.

Er zijn honden die verlatingsangst hebben, maar waarvan de eigenaar het niet eens weet. Sommige honden beginnen pas te jammeren na een paar minuten en dan hoor je het niet meer. Het vertrek van de eigenaar kan veel onrust bij een hond geven, maar dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met het maken van geluid. Het kan zijn dat een hond nerveus door het huis loopt en geen rust kan vinden. Voor de mensen die graag even kijken of alles nog goed met hun trouwe viervoeter gaat is een camera een fijne uitkomst.

Motorola-Scout85-hond-cameraScout 85 WiFi Pet Video
Motorola richt zich met hun Scout 85 WiFi Pet Video camera speciaal op diereneigenaren en het leek mij daarom interessant om deze camera eens te testen en een recensie te schrijven.

Het model Scout 85 filmt in 720p HD kwaliteit en kan op afstand bestuurd worden. Zo kan de camera naar links en rechts gedraaid worden (300 graden) en ook omlaag en omhoog gericht worden en tevens inzoomen. Via je mobiele telefoon, tablet of een computer maak je connectie met de camera. Als het donker wordt schakelt de Scout 85 automatisch over naar night vision.

Wie van de drie?
Om connectie te maken tussen je tablet of mobiele telefoon en de camera moet de Hubble app gedownload worden. Daar gaat het echter mis aangezien de meest voor de hand liggende apps niet de juiste zijn. De apps ‘Hubble for PetCam’ en ‘Hubble for Pets’ moeten, ondanks hun naamgeving, niet gedownload worden. Het is de app ‘Hubble for Motorola’ waarmee je alleen connectie kunt maken met de camera.

Eenmaal de juiste app gedownload, verloopt het voorspoediger. Na het aanmaken van een account volg je de instructies in de app om connectie te maken met de camera via je WiFi netwerk in huis. Dit verloopt allemaal zonder problemen. Met de app kun je nu rondkijken en luisteren in de ruimte waar je hem hebt geplaatst. Tevens kun je de temperatuur van de kamer in de gaten houden, foto’s of video’s maken, vijf verschillende melodietjes afspelen en bevat de camera een speaker waardoor je tegen je hond kunt praten.

Op zoek naar de perfecte plek
De grootste uitdaging is het vinden van een goede plek om de camera te plaatsen, zodat je een goed overzicht van de kamer hebt. Als je hond toegang heeft tot meerdere kamers of een woonkamer hebt die je niet geheel kunt overzien, kun je meerdere camera’s plaatsen en via de app je complete woning in de gaten te houden. Dan hangt er uiteraard een ander prijskaartje aan vast. Ik hield het bij één camera.

Er zullen altijd plekken in een kamer zijn die je net niet kunt zien of bijvoorbeeld obstakels (bank of kast) waar je hond achter kan liggen en dus uit beeld is. Probeer verschillende plekken uit waar je het beste overzicht hebt en hou rekening met de plaatsen waar je hond zich het meest bevindt. Het is in ieder geval slim om de camera hoog te plaatsen. De meest ideale plaats zou aan het dak zijn en daar is op de onderkant ook een bevestigingsmogelijkheid voor.

Bewegingsmelder
instellingen-camera-hondNu heb ik al eens eerder mijn hond in de gaten gehouden via de webcam van mijn laptop. Het mooie van de Motorola Scout 85 is dat je een melding krijgt op je mobiel als er beweging of geluid gedetecteerd wordt. Daardoor is het niet nodig om continue te kijken of er misschien wat aan de hand is, want je zult gewaarschuwd worden als je hond bijvoorbeeld blaft, jankt of salto’s maakt op je nieuwe bankstel. Er kan ingesteld worden hoe gevoelig de camera hier op reageert. Het is even spelen met deze instellingen. In het begin had ik deze te gevoelig ingesteld en bij het minste of geringste kreeg ik al een melding. Als je hond gaat verliggen in zijn mand is het uiteraard niet nodig om daar een melding van te krijgen. Deze meldingen kunnen ook helemaal uitgezet worden.

De bewegingsmelder werkt echter alleen als je hond door de camera gezien wordt. Daarom is het van belang dat je de camera zo gericht hebt dat je het grootste deel van een kamer in beeld hebt. Voor de meldingen van geluid maakt het niet uit of je hond in beeld is. Mocht je hond bijvoorbeeld buiten beeld aan het blaffen zijn dan kun je de camera op afstand bewegen om te kijken waar in de kamer je hond zich bevindt.

Rondkijken
Het bewegen van de camera gaat in flinke stappen, waardoor een goed totaaloverzicht soms wat lastig is. Het zou fijn zijn geweest als het rondkijken in kleinere stapjes verliep. Wat ook niet helpt is de vertraging in het bewegen. Als je eenmalig naar rechts hebt geklikt duurt het even voordat de camera daadwerkelijk naar rechts gaat. Het helpt wel als je ergens bent waar je WiFi hebt, ook voor een goede beeldkwaliteit. Maar ook zonder WiFi kun je een goede connectie maken met de camera. Ondanks de vertraging met het bewegen is het erg fijn dat de mogelijk er is en dat je kunt rondkijken, waar je hond zich bevindt en of bijvoorbeeld je nieuwe bank nog niet gesloopt is. Inzoomen is ook een optie. Dit gebeurt digitaal waardoor er wel kwaliteitsverlies ontstaat in het beeld.

De camera maakt een licht zoemend geluid als deze bewogen wordt om rond te kijken. Dit zou de nieuwsgierigheid van sommige honden kunnen trekken. Mijn hond kwam één keer kijken naar de camera en verder heeft hij er geen aandacht aan geschonken.

Babymonitor in een ander jasje
Motorola-Scout85
De camera die qua verpakking en marketing op diereneigenaren gericht is, is eigenlijk hetzelfde product als de babymonitor die Motorola heeft. De functies waarbij de temperatuur gemeten kan worden en de melodietjes afgespeeld kunnen worden zijn ook eigenlijk overbodig voor het monitoren van je hond en meer gericht op baby’s. Ook de mogelijkheid om je stem te laten horen zal bij een babymonitor misschien beter uitpakken dan voor honden. Veel honden zullen er alleen maar onrustig van worden of hun eigenaar proberen te zoeken.

Naast een aantal overbodige functies, is de nightvision modus wel erg handig. Als het schemerig of donker wordt schakelt de camera hier automatisch naar over en kun je nog ook ‘s nachts nog steeds je hond bespieden.

Wel of geen abonnement?
Met een betaald abonnement kun je met de Motorola Scout 85 gebruik maken van enkele aanvullende functies. Hierbij worden gebeurtenissen (beweging en geluiden) gefilmd en opgeslagen en kun je ze hierdoor ook achteraf terugkijken. Zonder abonnement zul je op het moment dat iets gebeurt ook per direct moeten kijken, anders heb je het gemist. Op het moment dat je kijkt kun je wel foto’s en video’s van de gebeurtenissen maken en deze opslaan. De eerste maand is het automatisch opslaan van gebeurtenissen gratis zodat je kunt beoordelen of deze functie een meerwaarde voor je heeft.

Wil je de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur automatisch opslaan dan kost dat € 3,01 per maand of € 29,28 per jaar. Wil je tot zeven dagen kunnen terug kijken dan kost dat € 10,07 per maand of € 99,83 per jaar. Met de duurste optie kun je tot 30 dagen terugkijken. Dit kost € 30,24 per maand of € 301,53 per jaar. Betaling is op dit moment alleen mogelijk met een creditcard.

De camera kost rond de 145 euro en is o.a. te koop bij Bol.com.

Conclusie

De Motorola Scout 85 is eigenlijk een babymonitor onder een andere naam, maar daarom niet minder geschikt om je hond mee in de gaten te houden. De meerwaarde vergeleken met een webcam is dat je de camera kunt draaien om rond te kijken. Daarnaast zorgt de app ervoor dat je meldingen kunt ontvangen als er wat aan de hand is. De grootste uitdaging is de perfecte plek vinden om je camera te plaatsen. Als dit eenmaal is gelukt heb je een erg fijn systeem om te controleren of alles goed gaat met je hond.