Waarom je beter geen ‘nee’ kunt zeggen tegen je hond

Een van de eerste woorden die een hond hoort is ‘nee’. Daarnaast is het een van de meest uitgesproken woorden die we tegen onze hond zeggen. Sommige honden horen het nog vaker dan hun eigen naam.

hond kauwt op schoenVerkeerde timing

Bij hondentraining is timing belangrijk. Een hond legt optimaal verband tussen zijn gedrag en de gevolgen hiervan als er binnen twee seconden beloond wordt. Na vijf seconden wordt de kans steeds kleiner dat er een verband gelegd wordt. Dit gaat ook voor het gebruik van ‘nee’ op. Vaak zijn mensen veel te laat met het zeggen van ‘nee’ waardoor een hond hier niets van leert. Als je met je timing wel juist zit dan is er echter nog een probleem, namelijk het onderstaande punt.

Wat wil je je hond duidelijk maken?

Als we ‘nee’ zeggen tegen onze hond, wat willen we hem dan duidelijk maken? Voor jouw als eigenaar betekend het zoal: stop met opspringen, niet in handen bijten, niet in de bank bijten, niet op de bank springen, niet blaffen, niet trekken aan de lijn, iets niet mogen opeten, blijven zitten, niet plassen in de woonkamer, stoppen met grommen, etc, etc.

Zoals je leest kan dit ene woord vele betekenissen hebben. Het geeft alleen aan dat je hond iets niet mag, maar wat precies bedoel je? Dat jij weet wat het is wat je hond niet mag, wil niet zeggen dat je hond dit ook snapt, al gaan we daar wel heel snel vanuit.

Stel je hond heeft voor het eerst een schoen gepakt en neemt deze mee naar zijn mand die in de woonkamer staat. Al kauwend op de schoen kijkt hij je aan, nog onwetend dat dit niet de bedoeling is.

Als je hier ‘nee’ roept, wat voor informatie geef je je hond dan precies? Er is namelijk veel meer gedrag dat je hond hier laat zien dan alleen op de schoen kauwen. Je hond;

  • Kauwt op de schoen
  • Ligt in zijn mand
  • Is aanwezig in de woonkamer
  • Kijkt je aan

Je hond laat in deze situatie dus drie gewenste gedragingen zien, en een ongewenste. Hoe zorg je ervoor dat je niet het gewenste gedrag afstraft? Het woord ‘nee’ geeft geen duidelijke informatie aan de hond wat hij wel moet doen. In plaats van ‘nee’ te gebruiken kun je beter je hond leren wat voor gedrag hij in die situatie moet laten zien.

Te vaak herhaald

Naast dat ‘nee’ geen duidelijkheid geeft aan je hond wat hij wel moet doen, wordt het wordt veels te vaak herhaald. Meerdere keren op een dag, maar ook vaker achter elkaar als een hond niet stopt met zijn ongewenste gedrag. Hierdoor wordt het een soort achtergrond geluid en leert je hond het te negeren. Het zal hierdoor steeds minder effect hebben.

Boos uitspreken

Als een hond iets stuk maakt of doet wat niet mag kan dat er voor zorgen dat we boos of teleurgesteld worden. Probeer maar eens rustig te blijven als je dure bankstel gesloopt wordt 🙂
Echter wordt ‘nee’ vaak boos of hard uitgesproken, vooral als het zeggen op normale toon niet (meer) werkt (een oorzaak van het vorige punt: te vaak herhalen). Het lijkt dan alsof dit effectief is omdat een hond vaak stopt met wat hij aan het doen is. Grote kans dat dit is omdat hij schrikt van je boosheid en niet omdat hij snapt wat hij niet mag doen. Vaak wordt er ook gedacht dat we schuldig gedrag zien bij de hond. Een hond kan echter kan schuldgedrag vertonen. Het gedrag wat je veelal ziet is angstgedrag veroorzaakt door het gemopper.

Je geeft aandacht aan ongewenst gedrag

hond springt opOngewenst gedrag wil je natuurlijk niet belonen, maar door er aandacht aan te besteden zou dit belonend kunnen werken voor je hond. Door telkens ‘nee’ te zeggen als je hond iets doet wat niet mag zou hij kunnen leren dat hij op die manier in ieder geval aandacht van je krijgt. Veel mensen besteden te weinig of geen aandacht aan gewenst gedrag, maar als er ongewenst gedrag is, wordt er wel ineens aandacht aan besteed. Probeer dit om te draaien. Bedenk wat je wel voor gedrag zou willen en maak de keuzes die jij graag van je hond zou willen zien erg aantrekkelijk door ze te belonen met iets lekkers of door te spelen als beloning.

Wat doe je dan wel?

Een hond kan getraind worden zonder het nee-woord. Nu wil ik niet zeggen dat het meteen een verboden woord moet worden, maar dat je meer bewust wordt van de nadelen ervan en meer bezig bent met het daadwerkelijk effectief trainen van je hond.

Hondentraining betekend niet bezig zijn met stoppen van ongewenst gedrag. Training betekend gewenst gedrag aanleren en ongewenst gedrag voorkomen of ombuigen. Het trainen van het gewenste gedrag doe je op momenten dat je er tijd voor hebt en niet op de momenten dat je al weet dat je hond de fout in zal gaan. Springt je hond op tegen bezoek? Maak dan gebruik van voorkomen en ombuigen. Goed management voorkomt dat je hond het ongewenste gedrag kan vertonen. Denk aan hulpmiddelen als hekjes, puppyren, bench, aanlijnen, een Kong). Dit management zul je steeds minder nodig hebben naarmate je meer oefent met je hond en gewenst gedrag aanleert. Dus zolang je hond schoenen en sokken pakt voorkom je dit de eerste tijd door ze op te ruimen. Geef je hond alternatieven om op te kauwen. Op die manier ontstaan er ook geen slechte gewoontes.

In mijn ebook en ook de online puppycursus staat een plan van aanpak wat je kunt gebruiken bij ongewenst gedrag en ook hoe je het onderbrekingsgeluid kunt inzetten.

Hondentraining wordt zowel voor de hond als de jezelf leuker als je je op de dingen richt die goed gaan in plaats van de dingen die fout gaan. Neem gerust contact op mocht je hier meer over willen weten. Ik vertel je erg graag meer over in mijn lessen.