Blog: hondenopvang op een tropisch eiland

Zwerfhonden, mishandelde en gewonde honden kwam ik tegen bij Lanta Animal Welfare, een honden- en kattenopvang op het Thaise eiland Koh Lanta.

In de broeiende temperatuur van 30 graden werken de vrijwilligers hard om deze dieren een beter leven te geven. Drie ochtenden konden we een kleine bedrage leveren door te helpen met het uitlaten en socialiseren van de honden in de opvang.

asielhonden

 

De opvang heeft inmiddels een groot verschil kunnen maken op het eiland door de (zwerf)honden te steriliseren waardoor er bijna geen zwerfhonden meer op het eiland te vinden zijn. Ook doen ze aan voorlichting van de plaatselijke bevolking, zodat dieren een betere behandeling krijgen op het eiland. Er word namelijk niet altijd leuk gereageerd naar zwerfhonden. Zo is een hond aangevallen met een machete, worden ze vergiftigd of zelfs met kokend hete olie overgoten.

buitenlandse hondenNa een tour te hebben gekregen lopen we naar de kennels om een aantal honden te kunnen uitlaten. We passeren de ruimte waar de dierenarts met een operatie bezig is en je gewoon naar binnen kunt kijken. We komen aan in de keuken waar voerbakken opgestapeld zijn en waar druk heen en weer gelopen wordt door de vrijwilligers. Voer- en trainingsschema’s hangen op de muren en er staan leerdoelen die men de vele honden nog wil aanleren. Je kunt zien dat iedereen zijn werk serieus neemt ondanks dat het allemaal vrijwilligerswerk is.

Wat opvalt is dat alles ruim omgezet is en er schoon uitziet. We horen maar weinig geblaf en de meeste honden zijn zeer sociaal. Zelf Andrzej, de hond die door zijn eigenaar gedumpt is en daarna door hondenhaters aangevallen is met een machete, heeft zijn vertrouwen nog niet in mensen verloren en is gek op knuffelen.

Elke hond heeft zijn eigen tuigje om in te wandelen. Geweldig om te zien dat ze zelfs hier tuigen gebruiken. Alle tuigen en speeltjes die de honden hebben zijn mogelijk gemaakt door donaties. In Thailand kun je nog wel eens uitgelachen worden als je een hond uitlaat, maar de plaatselijke bevolking is er inmiddels aan gewend dat er hier mensen lopen met honden die vast zitten aan een lijntje.

honden thailand

 

Waar je in Nederland rekening moet houden met dat een hond achter een kat of vogel aan kan springen, hadden we hier nog extra uitdagingen als apen in de berm, koeien op het strand en altijd blijven opletten voor een slang of schorpioen. Maar wat is het geweldig om hier te wandelen en wat doen ze daar een geweldig werk!

Lanta Animal Welfare hoopt voor elke hond en kat een nieuw huis te vinden ergens ter wereld. De honden die er ter adoptie zitten zijn op hun site te vinden. Neem er eens een kijkje en misschien kun je ook wel iets voor ze betekenen.