Moet een hond een tuin hebben?

hond tuinEen tuin is niet noodzakelijk. Sterker nog, een tuin kan leiden tot probleemgedrag.

Er wordt veelal gedacht dat een tuin nodig is om een hond lichaamsbeweging te geven en een ruimte waar hij kan rennen en spelen. Als je deze mogelijkheid hebt is het natuurlijk mooi meegenomen. Het kan pas tot problemen leiden als de tuin gebruikt wordt als hondenoppas of vervanging van wandelen met de hond.

Een hond heeft zowel lichamelijke als geestelijke uitdagingen nodig. Een grote tuin biedt hem wel lichamelijke uitdaging maar de geestelijke uitdagingen zijn ver te zoeken. Als je met je hond gaat wandelen dan zal hij allerlei nieuwe geuren ontdekken. Hij ruikt nieuwe honden die hier liepen of plasten. Hij ziet verschillende mensen en honden en hij hoort nieuwe geluiden. Hij wordt geestelijk gestimuleerd en zal daardoor moe en voldaan worden. In zijn eigen achtertuin zijn de geuren en prikkels inmiddels bekend.

Daarnaast kan een hond zonder toezicht in de tuin snel ongewenst gedrag ontwikkelen, waaronder blaffen, graven, slopen en eventueel agressie problemen. Als je er niet bij bent valt er ook niet te trainen. Een hond leert zichzelf dan het ongewenste gedrag aan.

Door een tekort aan geestelijke uitdaging kan er bijvoorbeeld geblaft gaan worden naar voorbijgangers of andere prikkels rondom de tuin. Aangezien dit zelfbelonend gedrag is er een grote kans dat het zal toenemen en kan het uiteindelijk leiden tot zeer sterk territoriaal gedrag naar mensen, honden, auto’s, etc.

hond tuinDatzelfde tekort aan uitdagingen en toezicht kan ook zorgen voor gaten graven in de tuin, gaan slopen of eten van (giftige) planten of tuinmeubels. Als de hond niet (goed) geleerd heeft om alleen te zijn kan hij gaan blaffen of janken door verlatingsangst. Dit tot grote ergernis van de buren.

Ook met een pup in huis kan het in de zomer ideaal lijken om continue de deur open te laten staan, zodat een pup kan plassen en spelen in de tuin. Toezicht is echter heel belangrijk zolang een pup (en volwassen hond) nog niet geleerd heeft wat gewenst gedrag is. Zonder toezicht is ongewenst gedrag snel aangeleerd. Die sturing van onze kant kan minder worden naarmate een hond leert wat de bedoeling is.

Dus om terug te komen op de vraag: moet een hond een tuin hebben? Een tuin kan heerlijk zijn als aanvulling. Zie het niet als vervanging voor een wandeling met de hond. Als je hond in de tuin aanwezig is, zorg dan dat je er gezellig bij bent om te spelen, trainen of gewoon samen zijn, terwijl jij iets voor jezelf doet. Honden zijn sociale wezens en zijn graag in ons gezelschap. Denk ook aan hersenwerk om je hond deze geestelijke uitdagingen te geven.