Afleiden is geen oplossing

pekinees hondStel je hebt een hond die bij het zien van een andere hond trekt aan de lijn, gaat blaffen of misschien zelfs uitvalt. Vaak wordt er als tip meegegeven om je hond af te leiden in die situatie, zodat hij stopt met dit gedrag.

In eerste instantie lijkt dit te werken. Je neemt iets lekkers mee tijdens de wandeling en op het moment dat je een andere hond ziet naderen hou je het lekkers voor de neus van je hond. In plaats van bezig te zijn met de andere hond is je viervoeter lekker aan het smikkelen. Missie geslaagd! Of toch niet?

Het probleem hierbij is dat afleiden geen eindoplossing is. Je hebt het alleen voorkomen, maar de reden waarom je hond dit doet is nog steeds aanwezig. De volgende keer moet je je hond weer afleiden, en daarna weer en weer.

Symptoombestrijding

Afleiden is slechts symptoombestrijding. Om het ongewenste gedrag op te lossen moet je op zoek naar de reden waarom je hond dit gedrag vertoont. Welke emotie zit er achter? Als je alleen gebruik blijft maken van afleiden dan moet je dit altijd blijven doen. Dat is het verschil tussen afleiden of trainen. Bij een effectieve training verminderd het ongewenste gedrag van je hond en kan uiteindelijk resulteren in dat het geheel verdwijnt.

Begrijp mij niet verkeerd, ik wil niet suggereren dat afleiden fout is. Het kan juist een onderdeel zijn van de training. Zie het echter niet als oplossing. Door af te leiden is een hond namelijk niet bezig met de desbetreffende prikkel (hond, persoon, fiets, etc), maar hij is bezig met je voer of speeltje. Om er wat van te kunnen leren moet je hond de prikkel ook echt zien. Voor het rustig kijken kan er dan beloond worden.

Vroeger op de hondenschool

Hoe afleiden soms als eindoplossing gezien wordt blijkt ook uit hoe ik vroeger de volgende oefening kreeg op de hondenschool met mijn hond.

Hierbij stonden alle cursisten naast elkaar in een rij met hun hond, terwijl steeds 1 van de cursisten om beurten om de groep heen moest lopen. Alle hondeneigenaren moesten hierbij de aandacht van hun hond blijven vasthouden, waarbij je hond niet mocht kijken naar de andere honden.

Wat leert je hond in deze situatie? De meeste honden hadden alleen oog voor de beloning waarmee gelokt werd en niet voor de andere honden die langsliepen. Een geval van afleiden dus, maar geen training om andere honden te negeren.

Niet realistisch

hond op strand

Het is ook een situatie die niet realistisch is zoals die op straat voorkomt. Op het trainingsveld sta je al klaar met voertjes, je weet dat er een afleiding aan komt en je bent klaar om te belonen. Alles uit je lichaamstaal zegt tegen je hond “je kunt nu elk moment een beloning verwachten”. Hierdoor heb je de aandacht al voordat de andere hond er aankomt. Je wilt juist de aandacht nadat je hond de prikkel heeft gezien.

Op straat zie je prikkels niet altijd aankomen. Bijvoorbeeld een voetganger die je van achteren passeert of een fietser die onverwachts over de stoep fietst waar je loopt. Of denk aan een hond die onverwachts om de hoek komt, kinderen die plots langs rennen of een kat die onder een auto vandaan komt. Als je hond moeite heeft met dergelijke prikkels en je staat niet alvast klaar met voer om af te leiden dan ben je altijd te laat.

Juiste keuzes belonen

Op de hondenschool doen we ook de oefening waarbij men met de hond om de groep heen loopt. Echter zonder af te leiden, maar door juiste keuzes van de honden te belonen. Daarna komt pas de beloning in beeld. Je wilt je hond de kans geven om rustig te kijken naar een prikkel die langskomt en de goede keus te maken. Deze goede keus belonen we.

Uiteraard moet dit eerst op gepaste afstand, want indien te dichtbij zal je hond nog geen juiste keuzes kunnen maken. Als dit herhaald wordt heeft je hond het spelletje door. Rustig gedrag in de buurt van prikkels levert hem een beloning op. Dan kun je de training gaan aanpassen en de afstand kleiner gaan maken.

Wanneer wel afleiden?

Wat als er toch iets onverwachts gebeurt wat te moeilijk is of iets wat je nog niet hebt geoefend? Juist dan is afleiden ideaal. Als in die situatie je hond een verkeerde keus zou maken is afleiden beter dan ongewenst gedrag laten gebeuren. Bovendien kan je hond hierdoor ook leren om dit ongewenste gedrag vaker te vertonen aangezien dit gedrag voor de hond zelf vaak belonend werkt. Dus afleiden is niet fout, maar is slechts een klein onderdeel van de training.

Hoe de training precies vormgegeven moet worden voor jouw hond of specifieke situatie? Dat ligt aan meerdere factoren en moet per hond bekeken worden. Neem in ieder geval contact op als je vragen hebt of een afspraak wilt maken.